A szentmise a család erőforrása  - tanévnyitó Veni Sancte Sárospatakon

A sárospataki bazilikában tartották az Egri Főegyházmegye tanévnyitóját. A szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt.

főpapok, feszület éles

A szertartás előtt a helyi közösségek, a katolikus iskola és a plébániai képviselőtestület tagjai köszöntötték a főpásztort.

Az érsek úgy fogalmazott: az egri bazilika felújítása miatt a főegyházmegye különböző templomaiban tartják a nagyrendezvényeket. Most Sárospatakon, Szent Erzsébet oltalma alatt imádkozhatunk, kérhetjük a Szentlélek közbenjárását egy olyan tanév elején, ami megpróbálhat bennünket. Szükségünk van arra, hogy feltöltődjünk, hogy erőforrásaink kitartsanak.

totál fentről

 

Szentbeszédében az olvasmányokra utalva Ternyák érsek elmondta: mindkettő Szent Jánostól származik, az egyik, a Jelenések könyvében a mennyei Jeruzsálemet vetíti elénk, az evangélium pedig két apostol találkozását írja le. Ebben azt mondja egyik ember a másiknak: megtaláltuk a Messiást. Ez a két ember kereste Jézus Krisztust, a forrást.

érsek beszél, közeli

Ha valaki rátalál Jézusra, nem tarthatja meg az élményt, örömöt magának. Jézus Krisztus belénk lát, ismer bennünket, jóvá akar tenni, a halálával megfizet bűneinkért, hogy jobb emberré tegyen.

köhzönség

Az Eucharisztikus kongresszus jelmondata – „Minden forrásom belőled fakad” – mutatja, hogy a keresztény emberek számára milyen fontos a szentmise, melyben az Úrral találkozunk, megerősödünk, feltöltődünk.

vezérkar

A szentmise a mi személyes erőforrásunk, és a családé is, ezt fogalmazza meg a tanévre választott mottó is: „A szentmise a család erőforrása”

Nincsen katolikus iskola szentmise nélkül, hit nélkül, templom nélkül. Aszályos idők járnak és lehet, hogy ez a későbbiekben is így lesz, s az igazi veszély az, ha lelki erőforrásaink is elapadnak. Ha nincs fogódzónk, így járhatunk. A szentmise azt jelenti, hogy magunkhoz vesszük Jézus Krisztus szent testét, s ez az örök jövő záloga, a szívünkbe beköltözik az öröm, melyet ajándékba kapunk.

Lóczi T

A szentmise után Lóczi Tamás, az EKIF elnöke mondott köszönetet a jelenlévőknek, ezt követően Várszegi Asztrik c. püspök, emeritus pannonhalmi főapát tartott előadást „Közösségben vagyunk” címmel.

Asztrik

Végül Gloviczki Zoltán, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora „Pedagógia és/vagy vallás” címmel tartott ismertetőt.

Apor

Az előadások után adták át a Szent Gellért-díjakat, s a program végén Ternyák Csaba egri érsek megnyitotta a 2022-2023-as tanévet.

csoportkép

Arany fokozatú elismerésben részesült:

Csider Andorné igazgatóhelyettes (Szerencs, Bolyai-Bocskai)

Nagyné Lenge Margit igazgató (Kenderes)

Rizné Donkó Ildikó pedagógus (Borsodszentgyörgy)

Taczman Andrásné hitoktató (Jászberény, Szent József)

Tóth Zoltán Gyuláné igazgató (Vámosgyörk)

Varga Lászlóné pedagógus (Mezőnyárád)

Várkonyi Lászlóné pedagógus (Gyöngyös, II. Rákóczi)

 

Ezüst fokozatú elismerésben részesült:

Beresnyákné Ujvári Zita óvodapedagógus (Szendrő)

Borsosné Hercegh Judit igazgatóhelyettes (Karcag)

Fazekasné Beresnyák Erika óvodapedagógus (Szendrő)

Kátainé Pataki Erzsébet pedagógus (Jászapáti, Szent Imre)

Récsányi Zsuzsanna óvodavezető (Nagykörű)

Veres Katalin hitoktató (Ózd, Szent II. János Pál)

 

Bérczessy András

kép: Lénárt Márton