Átadták a megújult Stella Katolikus Egyházi Üdülőt Mátraszentimrén

Az egyházi fenntartású szállás új épületét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg hétfőn. Az eseményen jelen voltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az eredeti Stella üdülő épülete ma is áll. Az 1950-es években, a kommunista hatalomátvételt követő vészterhes időszakban mintegy menedékül szolgált az egyháziak részére. A mostani felújítás tervezésekor éppen ezért nem is a lebontás mellett döntöttek, inkább egy új épületrész készült el.

Az új Stella üdülő megáldásakor Erdő Péter arról beszélt: nagy története van ennek a háznak. Mint ahogy régen, így most is a testi, lelki felüdülést szolgálja, de a feladat ilyenkor is ugyanaz, pihenés közben is találkozni Krisztussal. A középpontban mégis csak Jézus személye áll, és ebben a létesítményben is azért ott van a kápolna.

Ő a középpont, hitünknek és életünknek a középpontja. Ha őt megtaláljuk, akkor mindig új erőt kapunk. Szolgálja ezt ez a ház is. „Hálás és örvendező szívvel kérjük Isten fiát, az ég és a föld urát, aki ember lett és köztünk lakott: maradj velünk Urunk!” – a bíboros beszéde végén könyörgésre kérte a jelen lévő főpapokat.

A legnehezebb időkben, az üldöztetés idején is működni tudott - egyfajta lelki erőműként - ez az üdülő – kezdte beszédét Semjén Zsolt. A KDNP elnöke, miniszerelnök-helyettes azt mondta, a kormány elkötelezett az egyházi épületek megújítása mellett, ennek pedig több oka is van. Az első az, hogy Szent István óta az a magyar történelemnek a tanulsága, hogy ami jó az Egyháznak, az jó az országnak, és ami jó az országnak, az jó az Egyháznak. Tehát mi soha nem az Egyház és az állam szembeállítása mellett voltunk, mégpedig azért, mert az Egyháznak küldetése van a társadalomhoz, amit az államnak fel kell ismernie és el kell ismernie. És az Egyháznak, ennek a szolgálatnak a támogatása az, amikor megfelelő módon megújulnak az egyházi épületek, és én büszke vagyok arra, hogy ezalatt a 10 év alatt több, mint 3000 templomot tataroztunk ki – de nem csak úgy, hogy kifestettük a falait, hanem – az alapoktól a tetőig az egész Kárpát-medencében, emellett pedig kb. 150 új templomot is építettek – hívta fel a figyelmet Semjén Zsolt.

A rövid beszédek után közös imádsággal folytatódott a program. A megújult Stella üdülőközpontban 25 szoba és egy lakás is épült, a 21. századhoz méltó, modern kiszolgáló-létesítményekkel: gondozott udvarral, tűzrakó hellyel, wellness-részleggel. A beruházás 100 százalékos kormányzati támogatással valósult meg.

Debnár Ádám

fotó: MTI/Komka Péter; Botár Gergely

KE SZE CSÜ SZO VA
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022 Július
Előző
Következő