„Add, hogy a háború véget érjen”

(A képre kattintva galéria nyílik!)

2022. február 24-én a világ döbbenettel fogadta az orosz-ukrán háború kitörésének hírét és egy emberként bízott abban, hogy hetek alatt vége is lesz. A Caritas Internationalis, és a nemzetközi karitász hálózaton belül a magyar Katolikus Karitász is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy támogassa azokat a kiszolgáltatott embereket és közösségeket, akiknek az életét az Ukrajnában zajló háború tönkretette.

Mint minden, országokon átnyúló projekt, a segélyezés is komoly szervezést igényel. A Katolikus Karitász folyamatosan tartja a kapcsolatot a nemzetközi karitász szervezetekkel, hogy a segítségnyújtás célzott és hatékony lehessen.

A karitász hálózat közép-kelet-európai országai, igy Lengyelország, Románia, Moldova, Bulgária, Csehország, és természetesen Magyarország is megfeszített munkával segítik a háború áldozatait. Az erőfeszítések két oldalúak: egyrészt a még Ukrajna területén élők, országon belüli menekültek segítése, ellátása, másrészt az országot elhagyni kényszerülő menekültek alapvető szállás, élelmiszer, nem élelmiszer jellegű és szociális támogatás iránti igényeinek kielégítése.

A magyar Katolikus Karitász a háború első napjától támogatja mind az Ukrajnában maradt, otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat, valamint a Magyarországra érkező menekülteket. Az elmúlt egy év alatt a krízis és a hosszútávú segítségek különböző módjait dolgozta ki a segélyszervezet:

Határmenti menekült fogadás

A Karitász által működtetett barabási segítségpontra napi többszázan érkeztek a háború első hónapjaiban. Mára átlépte a 12.000-ret az itt jelentkezők és segítséget kapó menekültek száma. Az első időszakban a budapesti Keleti Pályaudvarnál több ezer menekült, a Budapesti Olimpiai Központban kialakított tranzitváróban május közepe óta 9.000 fő kapott a Karitásztól segítséget. Szállásainkon, melyek plébániák, közösségi házak, magán lakások, lelkigyakorlatos központok épületeiben voltak és vannak, sokezren töltöttek el rövidebb-hosszabb időt. 

Segélyek

A segélyszállítmányokat egyrészt Kárpátaljára, másrészt Ukrajna belső pontjaira szállította a Karitász. A kelet-ukrajnai háborús területeken a Karitász Embertől emberig segített, hiszen a segélyszállítmányok célba jutásához az ukrán hadsereg támogatására is szükséges volt és lesz. Eddig hat alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső területeire, ezek együttes értéke több mint 500.000.000 Ft.

Az évek óta tartó gazdasági válság és a háború miatt Ukrajna lakossága különösen nehéz szociális helyzetben van, Kárpátalja lakossága pedig a legnehezebb helyzetben.

Ezért erre a területre több, mint 300 tonna tartós élelmiszert, higiéniás eszközt, fertőtlenítő szert, aggregátort, fűtő panelt szállított a Karitász, illetve három járási kórházat orvosi műszerekkel, eszközökkel, műtősruhával, sebészeti csavarokkal támogattak. Ezek mellett a kárpátaljai Karitász szervezetek munkáját 8 kisbusszal és szállításra alkalmas járművel is segítették.

Letelepedés

A hosszútávú segítségnyújtás érdekében júniusban Budapesten Integrációs Központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő ukrán menekülteket.

Helyet kap azonban a melegség, és szeretet kinyilvánítása is: a Karitász közös karácsonyi ünnepséget és nyári táboroztatást szervezett az itt élő ukrán és kárpátaljai gyerekeknek.

„A program egyik fő célja, hogy azokat a menekülteket segítsük, akik hosszú távon kívánnak Magyarországon maradni. A Magyarországra érkezők integrációs támogatása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a pszichoszociális segítségnyújtásra is és a Kárpátalján maradt családok, idősek segélyezésére. A segítségnyújtás egy éve alatt ez a 367. szállítmányunk, amit most útnak indítottunk Ukrajnába és Kárpátaljai területekre. Szeretnénk, ha minél hamarabb véget érne ez a háború, de addig is folytatjuk megkezdett segélyprogramjainkat.” - mondta el Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.

Az Integrációs Központ munkája számokban:

•    A Magyarországra érkező menekültek támogatására fordított segítségnyújtás értéke az elmúlt egy évben meghaladta az 1.000.000.000 forintot.
•    60.000.000 Ft értékben kapott közel 1300 család lakhatási- vagy megélhetési támogatást, illetve tárgyi vagy utalvány támogatást. 
•    Több, mint száz család kapott albérleti támogatást vagy lakhatási hozzájárulást
•    50 család 91 gyermeke kapott iskolakezdési támogatást
•    100 ukrajnai gyermek nyaralt Balatonakalin a Karitász Táborban
•    A budapesti karácsonyi rendezvényen 45 család, összesen 194 fő vett részt. 
•    Emellett információs és pszichoszociális támogatás és gyermekfoglalkozások is segítik a menekült családokat.

Hogyan tovább?

A menekültek támogatását célzó programok a továbbiakban is folytatódnak. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei Karitász Központok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába és emellett óriási társadalmi összefogás valósult meg.

Forrás: Katolikus Karitász Sajtó

Fotók: Vermes Tibor/Katolikus Karitász, Merényi Zita, Lambert Attila/Magyar Kurír