Adventi imaest

01
Adventi imaestet tartott az Egri Katolikus Egyetemi Lelkészség december 7-én a Líceum kápolnában.

Mint ahogyan vendégeket várunk és rendbe tesszük lakásunkat, környezetünket hogy méltóképp fogadhassuk a hozzánk érkezőket, hasonlóképpen adventben is nagytakarítást végzünk a lelki hajlékainkban azért, hogy méltóképpen tudjuk fogadni a Megváltót – kezdte beszédét Drahos Dávid.

033  

Az egyetemi lelkész rámutatott: advent második vasárnapján Keresztelő Szent Jánost kaptuk segítségül a felkészülésben, aki egy küldött volt, aki előre mutatott a Megváltó érkezésére. Elmondta: Keresztelő János biztosan tudott hasznos dolgokat mondani az embereknek, sőt annyira hasznosat, hogy ezek az emberek készek voltak arra, hogy még tettekre is váltsák ezeket a szavakat, mondatokat. Odafigyeltek rá és várták a megváltót, de lelkük mélyén úgy érezték, hogy nem Keresztelő Jánosé a Megváltó. Keresztelő János tehát tanította az embereket és tudta, hogy hol a helye, ahogy a mai világban szoktuk mondani, tudta, hogy ki ő.

04

Tudta az ő identitását. Tudta, hogy ő az előhírnök. A megváltónak az előhírnöke, ezért a dicsőség nem szállt a fejébe, hanem megtette a feladatát. Előkészítette az utat a Megváltónak. Vajon mi a hétköznapjainkban tudunk-e ilyen előremutató emberek lenni? Tudunk-e tanúságot tenni úgy, ahogy Keresztelő Szent János tudott tanúságot tenni.

Advent arra sarkal bennünket hogy megálljunk. Kell idő, hogy egy kicsit hallgassunk, hogy magunkba tekintsünk, hogy beengedjük az Urat. És amikor az Úr belép az életünkbe, akkor az nem mindig kényelmes. Hiszen néha képes a legfájóbb pontokra nyúlni azért, hogy rendet tegyen bennünk – emelte ki.

Lehet, sokszor nem tetszik az, aki a tükörből visszanéz rád, de tudd, az Isten mindig gyönyörködik benned – fordult a fiatalokhoz, majd beszéde végén az kívánta hallgatóságának, hogy az advent legyen a feltöltődés a bűnbánat, a lelki ajtók kinyitásának ideje mindenki számára. Engedjük közelebb magunkhoz az Istent. És amennyire előkészítjük az adventben a várakozásunkat, a lelkünket, annyira fogunk majd örülni a Megváltó érkezésének – zárta szavait Drahos Dávid egyetemi lelkész.