Adventi Kalendáriumok kiállítása Jászberényben

Tóthné Bagó Zsuzsanna, a a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium tanára tanítványaival, a 4.b  osztállyal „nagyot álmodott” és hagyományteremtő szándékkal az általuk készített adventi naptárakból kiállítást szervezett. A különféle technikákkal készült alkotások a 4.b osztályos gyerekek és szüleik kreativitását dicsérik és az aulában tekinthetők meg.

Lássuk, honnan is ered az adventi naptárak készítésének hagyománya…?

Az Adventi Naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke részére : egy kemény papírlapot 24 részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.

Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen 24 ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé, vagy cukor volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

 

                                                                  Kelemen Csilla