"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra"

Öt éve került az Egyház fenntartásába a szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola. A jubileum alkalmából március 30-án, szerdán délelőtt ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek, a diákok és pedagógusok pedig műsorral készültek.

060

A szentmise elején a főpásztort Szarvas István plébános, iskolalelkész köszöntötte. Megemlítette az iskola mottóját, a Weöres Sándortól származó idézetet: alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

050

Szentbeszédében Ternyák érsek arról szólt, az ember mindig keresi Istent. Szokták mondani, hogy a zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták – mondta, tehát valóban, az ember szívébe, mélyen bele van írva az Isten utáni vágy – tette hozzá. Mindannyian vágyunk arra, hogy azon a létrán elinduljunk fölfelé, Isten felé, ez az ember nagy-nagy Istenkeresése.

040

Isten pedig lefelé jön hozzánk – fogalmazott a főpásztor, hozzátette: megismerhetjük Istent azáltal, ha hallgatjuk az evangéliumot Nem csak tanulni lehet róla, nem csak megismerkedni lehet vele, hanem párbeszédre is tudunk lépni. Maga az Isten szóba áll velünk, fantasztikus dolog, hogy az imádságban Istennel beszélgetünk – fogalmazott. A szentmise kapcsol be minket Isten belső életébe.

Ternyák Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus iskolák diákjai kegyelmi ajándékot kaptak azzal, hogy megannyi lehetőségük van szentmisére járni, imádkozni. Segíti őket hitük megélésében az iskola, a pedagógusok és Szarvas István atya is.

020

A szentmise után a diákok és pedagógusok műsort adtak a templomban, amely Szent Mártonról, az iskola védőszentjéről szólt, majd közös énekléssel zárult a program.

 

Debnár Ádám

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert