Angyalok a palotában

Péreli Zsuzsa A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, kárpitművész gobelin műveiből nyílt időszaki kiállítás az Egri Érseki Palota Kulturális és Látogatóközpontban.

A kiállítást Ternyák Csaba érsek nyitotta meg november 12-én. Beszédének kezdetén a főpásztor örömét fejezte ki, hogy nemrég került vissza a Bazilika homlokzatára két hatalmas angyal szobra, melyeket messziről is lehet látni. A most kiállított gobelin angyalok a maguk légiességével nem látszanak messziről, el kell jönni az Érseki Palotába, hogy megtekintsük ezeket. „Az ember lelke akkor nyugszik meg, ha Isten közelében lehet, a keresztény emberek imádságukkal hozzá emelik lelküket. Az ember nem elégszik meg a földi létet a szélesség, hosszúság és mélység valamint az idő koordinátái közé beszorított kerettel. Ez a négy koordináta szinte meghatározza az életünket. Vágyaink új koordináták után sóhajtanak, ezért nyűgöz le bennünket az angyalok titokzatos világa.

Az egész életünket átszövi az angyalok jelenléte, talán nem is tudjuk, mennyi bajtól védenek meg bennünket. Péreli Zsuzsa kiállítása bennünket is kinyit arra a világra, ahol Isten angyalai élnek és ezek az alkotások hozzásegítenek, hogy új dimenziókat fedezzünk fel földi világunkban és önmagunkban. Művei talán még a kételkedőkben is megnyitnak egy ösvényt a spirituális felé.” – mondta Ternyák érsek.

Péreli Zsuzsa pályája a 70-es évek derekán indult, és számos egyéni és csoportos tárlat után, a külföldi alkotók közül elsőként neki adatott meg, hogy 2001-ben önálló kiállítást rendeztek munkáiból a gobelin fővárosában, a franciaországi Aubusson-ban. Életműve arról tanúskodik, hogy a gobelin ezer és ezer új lehetőséget hordoz, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. A kortárs kárpitművészet megújítójaként számos témát feldolgozott. A most megjelenített angyalok életünk krízishelyzeteiről tanúskodnak.

„Ezek az angyalok jelek. Nem az Újszövetség és nem a templomok angyalai, hanem a hétköznapi emberek angyalai, akik figyelmeztetnek bennünket bizonyos helyzetekben és főleg tudatosítják bennünk, hogy léteznek.” – mondta a Szent István Televízió kérdésére az alkotóművész.

A megnyitón közreműködött Tolcsvay László Erkel-díjas zeneszerző, előadóművész, Péreli Zsuzsa férje, aki már második alkalommal lépett fel Egerben az Érseki Fiúkórussal együtt.

A kiállítás 2022. március 19-ig tekinthető meg.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert