Augusztus 1-től az Egri Főegyházmegye az Eszterházy Károly Egyetem fenntartója

2021. április 27. 16:08

A parlament 2021. április 27-én  határozott  az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadásáról és az ehhez kapcsolódó vagyonjuttatásról.  Ternyák Csaba egri érsek a döntésről, annak hátteréről és az együttműködés távlatairól nyilatkozott a Szent István Televíziónak.

A főpásztor úgy fogalmazott: a tény, hogy az egri intézmény katolikus egyetemként működik majd, egyrészt visszatekintésre, másrészt előretekintésre sarkall.  A múltba nézve azt látjuk, hogy Eger két történelmi múltú intézménye ismét egymásra talált teljesen.

Az egri püspökséget Szent István király alapította több mint 1000 évvel ezelőtt, s mintegy 250 esztendővel ezelőtt Eszterházy Károly püspök megépíttette a Líceumot, mint egyetemi épületet, hogy a régió, sőt, egész Magyarország számára egyetemi központot hozzon létre. Később az egyházmegyéből főegyházmegye lett, az egri érsekségként is ismert, hivatalos néven Egri Főegyházmegye.

Ternyák érsek rámutatott: a parlamenti döntés előtt a kormányzat felmérte az érintettek szándékát, az egyetemi szenátus 100 százalékban támogatta, hogy  egyházi fenntartásba kerüljön az intézmény.  Az egyetem struktúrájában, hitvallásában eddig is ott szerepeltek azok a keresztény értékek, amelyeket közösen vallunk, s a jövőbe tekintve látszik,  hogy nagyon sok szép közös feladat áll előttünk. Az egyház részéről készen állunk erre az együttműködésre, hogy segítsük és támogassuk az egyetemet abban a nagy szolgálatban, amit ebben a régióban, sőt országosan magára vállal és végez. Isten áldását kérjük az augusztus 1-től megvalósuló Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, kérjük, hogy az Úr segítsen bennünket!

Az egri érsek kiemelte: a közszolgálatban már eddig is megmutatkoztunk, hiszen az Egri Főegyházmegye a magyar állam után a második legnagyobb iskolafenntartó intézmény, az óvodák, általános és középiskolák, szakképző intézmények után az egyetem felelősségében is osztozunk. Az a remény, hogy ez a  közös munka, amit az egyetem vezetésével  közösen fenntartóként fogunk végezni, a régiónak és Eger városának örömére és megelégedésére szolgál. Isten áldását kérjük erre a nagy vállalásra!

A teljes nyilatkozat a Szent István Televízió honlapján látható: www.szentistvantv.hu

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert