Az egri bazilika búcsúünnepe

BB_0008

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Gábor és Rafáel főangyalok ünnepén tartották az egri bazilika búcsúját. A szentmisét Ficzek László általános helynök mutatta be, aki szentbeszédében úgy fogalmazott, ez az esemény a város főbúcsújának is nevezhető. A templom, plébánia különleges ünnepe ez, amikor pártfogójukat ünnepli a közösség.

BB_0016

Az embernek szüksége van a hitre, a legegyszerűbb mindennapi eseményektől kezdve életünk legfontosabb kérdéseiben, döntéseiben. Manapság azonban egyre kevesebben hisznek az angyalokban, mert akkor az Istenbe vetett hitnek is kapcsolódnia kellene ehhez. A lelkipásztor rámutatott: a művészetekben is gyakran szerepelnek az angyalok, az ábrázolások azonban mégsem adhatják vissza valódi szépségüket.  Szent Mihály és társai Isten diadalmas harcosai, akik a Gonoszt kiűzték a mennyből, s a mi védelmezőnk, segítőnk is küzdelmeinkben, hogy jobb emberek lehessünk.

BB_0010

A harc már eldőlt – tette hozzá a helynök, nem a Sátán a világ igazi ura, Jézus már győzött, győzött a jóság, az igazság, a szeretet.  Jézus Krisztus megváltott bennünket. És mi boldogan imádkozunk és kérjük: angyal, hozz nekünk hírt Istenről, hiszen akinek erős a hite, annak boldog az élete.

 

BB_0004

A szentmisét a hagyományos körmenet zárta, melyre öt éven át az egri bazilika felújítási munkálatai miatt nem volt lehetőség. Most az e célra kialakított körmeneti úton járták körbe a székesegyházat.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert