Az egri érsek gyújtotta meg a negyedik gyertyát Eger főterén

érseki gyertyagyújtás 2023

Hagyományosan az Egri Főegyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba egri érsek gyújtotta meg Egerben, a Dobó téren a város adventi koszorújának negyedik gyertyáját a rövid kulturális műsor és polgármesteri köszöntő után.

Az érsek úgy fogalmazott: azért gyújtunk gyertyát, hogy elűzzük vele a sötétséget. Ahogy nő a külső sötétség, karácsony közeledtével eljutunk oda, hogy már meggyújtjuk a negyedik gyertyát is azért, hogy világosság legyen. A főpásztor a külső sötétség mellett a belső sötétségről is beszélt, arról a helyzetről, állapotról, amikor tanácstalanok vagyunk, tusakodunk, vívódunk. Szent József is tapasztalt gondokat, vívódott – mutatott rá az érsek, s felidézte Máté evangéliumából Jézus Krisztus születésének történetét.

A gyertyagyújtás arra emlékeztet bennünket, hogy töprengéseinkből szeretnénk kiutat találni.   Mi, Krisztus hívő emberek az evangéliumban találjuk meg a választ életünk nagy kérdéseire. „Azt kívánom minden egrinek, minden vendégünknek, hogy ez a karácsony ünnepe hozza meg mindannyiunk számára életünk még nyitott kérdéseire azt a választ, amelyet oly nagyon szeretnénk megadni. Áldott karácsonyt kívánok!” –zárta beszédét a főpásztor.

Bérczessy András

kép: heol.hu - Huszár Márk