Az elődök példát adnak – Fischer István egri érsek emlékezete

DSC_8068_Fischer Istvan kiallitas_2022

(A képre kattintva Szántó György fotóiból készült galériát tekinthetnek meg.)

Báró Nagyszalatnyai er István egri érsek egri munkásságát bemutató kiállítás nyílt az egri Főegyházmegyei Könyvtár barokk termében a főpásztor halálának 200. évfordulója alkalmából.

020 622_8158_010

Balogh Ferenc igazgató a megnyitón köszöntőjében úgy fogalmazott: egy kevésbé ismert főpásztor életútjának állomásait mutatja be a tárlat, mely a Főegyházmegyei Könyvtár, Főegyházmegyei Levéltár, az Érseki Palota, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtára által őrzött anyagokból, az intézmények munkatársainak közreműködésével állt össze. Fischer István érsek templomok és iskolák építőjeként, a kultúra támogatójaként is beírta nevét a történelembe.

Ternyák Csaba egri érsek megerősítvén az elhangzottakat rámutatott: nem minden főpásztor emléke él élénken bennünk. Érdekes egybeesés, hogy Fischer érsek kétszáz évvel Ternyák érsek hivatalba lépése előtt kapta az érseki kinevezést. A főpásztor elmondta: az elődök munkája mindig nagyon fontos és oda kell figyelni rá, valószínűleg Pyrker érsek azért is kaphatta szepesi, majd egri kinevezését, mert Ferenc császár családját elődje, Fischer István hosszú időn keresztül a háborús időkben vendégül látta. Személyes életéről szólva a főpásztor elárulta, egri megbízatása előtt Seregély István érsekkel hosszú időn keresztül dolgozott együtt, s a baráti kapcsolat később is megmaradt. Az elődök példát adnak és munkára sarkallnak.

Ezután Csorba Erzsébet történész, könyvtáros, a kiállítás kurátora ajánlotta a közönség figyelmébe a vitrinekben elhelyezett dokumentumokat, tárgyakat. Mint mondta: Fischer érseknek köszönhető, hogy a könyvtár főegyházmegyei rangot kapott, s ő volt az, aki a líceumi oktatást segítette a nehéz időkben, így kerülhetett például a kor nagy tudósa, Tittel Pál Egerbe. Segítette a Magyar Nemzeti Múzeum indulását és a Ludovika Akadémiát, és a nélkülözők felkarolásában is komoly szerepet vállalt. A főegyházmegye második érsekeként a területi szervezésben is fontos munkát végzett.

050

A kiállítás október 31-ig látogatható az Egri Főegyházmegyei Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Bérczessy András

Képek: Szántó György, Vozáry Róbert/Szent István Televízió