„Az Úr házába indulunk, örömtől dobban a szívünk”

010

A lajosvárosi Találkozások Házában mutatták be 2022. február 8-án Kladiva Imre címzetes apát, nyugalmazott plébános „Az Úr házába indulunk, örömtől dobban a szívünk” című könyvét.

070

A program kezdetén Koós Ede plébános köszöntőjében örömének adott hangot, hogy ezzel az eseménnyel elindul a Lajosvárosi Teológiai Estek sorozat, mely a tervek szerint minden hónapban egy-egy érdekes és fontos témával várja majd az itt élőket. A sorozatot a Lajosvárosi Keresztény Kultúráért Egyesület szervezi.

060

A kötet Kladiva Imre atya legutóbbi szolgálati helyéről, a Jászapáti templomról, a katolikus intézményekről szól.

030

A lelkipásztor 21 évet töltött a jászsági városban, s alapos helytörténeti kutatásokat végzett. 1895-ben Vándorfy János káplán írt már egy anyagot a témában, azóta nem született összegzés. Imre atya a jászok történetétől kezdte a kutatást, s kitért minden fontos eseményre, épületre, egészen a 21.  századig.

020

A templom mellett más egyházi épületekről, építményekről is ír, a temetőkápolnáról, a kálváriáról, a több mint húsz útszéli keresztről, szobrokról és a plébániaépületekről, iskolákról.

Imre atya dedikál

A szerző az egyházi személyeket, szolgálattevőket is felsorolja. A gazdagon illusztrált könyv számos, korábban feltáratlan adatot is közöl.  A kutató munkát a helyi adattárakban, a szolnoki megyei levéltárban és a Főegyházmegyei Levéltárban végezte Kladiva Imre atya.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert