Bibliát nyomtatott a bíboros

400 példányban jelenik meg a Káldi György-féle teljes magyar katolikus biblia 2026-ra. A hasonmás kiadás korabeli technológiával készül, az első példány első lapját Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyomtatta ki.

05

Daruka Mihály, a Magyar Nyomdaipar-történeti Élménymúzeum vezetője köszöntötte a sajtónyilvános program résztvevőit, s az esemény helyszínéül szolgáló modern technológiákat felvonultató budapesti nyomdaipari szakkiállításra utalva azt mondta: amíg nem látjuk, honnan indultunk, nem tudjuk, mekkora utat tettünk meg.

03

A kéziratos kódexekben számos magyar nyelvű bibliarészlet található, később, a nyomtatás elindulásával egy-egy mecénás úgynevezett posztilláskönyveket adott ki – idézte fel Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a történeti előzményeket.  Telegdi Miklós esztergom-budapesti általános helynök neve alatt a teljes egyházi évre kiterjedő mű jelent meg. Ezt követően készült a vizsolyi biblia. 

07

Káldi György teljes magyar nyelvű katolikus bibliája 1626-ban látott napvilágot, a török veszedelem miatt Bécsben nyomtatták, nagy példányszámban, s nagy hatást gyakorolt az egyházi életre is.  Meghatározta a bibliáról szóló beszédet, évszázadokra rögzített egy katolikus bibliai nyelvet, s ma is sokszor használunk olyan szentírási idézeteket, melyek a Káldi-féle fordításra megy vissza.

06

A Káldi György-féle bibliafordítás megjelenésének évfordulójára 400 hasonmás példány készül. A szentírás első lapját Daruka Mihály útmutatásával és segítségével Erdő Péter bíboros nyomtatta ki egy korabeli technológiára alkalmas nyomdagéppel. Az esemény résztvevői egyúttal betekintést nyerhettek a nyomdaipar fejlődésének történetébe.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert