Bükkszék a Mária Út legújabb állomása

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Az eső és a hőség sem tudta elriasztani azt a 17 főt, akik Tarnaszentmáriáról indulva Bükkszékre zarándokoltak július 31-én, abból az alkalomból, hogy a falu központjában 1 éve átadott Mária keresztútja nevet viselő elmélkedő hely betagozódott a Mária Út Zarándokútvonalba. A zarándokok érkezésüket követően szentmisén vettek részt, majd átsétáltak a stációkhoz. A világon egyedülálló stációk elmélkedéseit Árvai Ferenc siroki plébános állította össze. Mint mondta, mindannyian zarándokok vagyunk. A zarándoklás az életet jelenti. Istentől jövünk, aki hagyja, hogy mindannyian éljük a saját életünket, de gondoskodó szeretettel felkínálja a segítségét életünk nehéz pillanataiban.

„Földi zarándoklásunk tele van útjelző táblákkal. Mindegyik más irányba mutat: a drog, a pénz, az alkohol tévútra visz bennünket. Aki ezeken az utakon jár, mindenki csalódik. Az egyik útjelző tábla Jézus felé vezet, benne még nem csalódott senki. A Szűzanya szenvedésének az útja pedig erőforrás számunkra. Megmutatja, hogy a nehéz, sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekben, mint például ítélkezés, megaláztatás, üldöztetés, kétségbeesés közepette Istenre való ráhagyatkozással megtalálhatjuk a lelkünk békéjét és a kiutat az adott helyzetből.”

Közép-Európa összes szent helyét túra utak kötik össze. A legnagyobb, a Mária út, népünk Máriához kötödő szent helyeit csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület önkéntesen szolgáló elnöke elmondta, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a Mária Út iránt. A közösségi érzés, a természet közelsége, a fizikai teljesítmény öröme és természetesen a hit mélyítése mind jelszava lehet a túrának.

Veres József, az Abasári Assisi Szent Ferenc Karitász csoport vezetője rendszeresen zarándokol. Néhány évvel ezelőtt, betegségből gyógyulva indult útnak, ezzel adva hálát Istennek. „Amikor otthonról elindulok és elmegyek Czestochowába, Rómába, Csíksomlyóra, bárhova, mindig jön velem az egész haza.”- mondta a zarándok. A Bükkszéket útba ejtő zarándokok a hitbeli elmélyülés mellett a település látnivalóit is megcsodálhatják, a strandon pedig erőt meríthetnek útjuk folytatásához.

Pap Ildikó

Képek: Federics Róbert/Szent István TV

KE SZE CSÜ SZO VA
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022 Július
Előző
Következő