Cigánypasztorációs konferencia Egerben

Dicsőítéssel, szentmisével vette kezdetét a 17. Országos Cigánypasztorációs Konferencia Egerben, melynek témája az Eucharisztia közösségteremtő ereje volt. A nyitó szentmisét bemutató Dr. Ternyák Csaba egri érsek prédikációjában hangsúlyozta, hogy bőrszíntől, termettől, kortól, nemtől függetlenül mindannyian Jézushoz tartozunk és úgy tudjuk őt hitelesen követni és közvetíteni az emberek felé, ha a legszegényebbek szolgálatára szenteljük az életünket.

Magyarországon sorsdöntő kérdés a hátrányos helyzetben élő roma lakosság nehézségeinek megoldása - hangzott el a szentmisét követő sajtótájékoztatón. Ternyák érsek kiemelte, hogy az Egri Főegyházmegye területén nagy számban működő katolikus iskolák kiváló missziós területet jelentenek. A főpásztor hozzátette: az intézményekben imádkozni tanítjuk őket, Istenről tanítjuk őket, s ettől megváltozik az életük, ezzel kapcsolatban számos pozitív tapasztalat van már.

Székely János  püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke bemutatta a Boldog Ceferino Intézetet, valamint rámutatott, hogy a romák felzárkóztatásának 3 alappillére közül az egyház a szív formálásában lehet hatékony. Magyarországon a romák iskolázottsága egész európai szinten talán a legjobb, sokat tett ezért a magyar társadalom, s így már vannak eredmények.

Dúl Géza cigánypasztorációs referens egy egészséges társadalom kiépítésére, összefogásra buzdított.: ahol harmonikusan élnek az emberek egymás mellett, Isten képét tisztelve, eredményesebben lehet dolgozni.

A 2 napos konferencián a mintegy 150 résztvevő egyebek mellett az egyház legújabb pasztorációs törekvéseiről hallgatott előadást, cserélt tapasztalatot.