„Cselekvő iskola” és játék Márton Áron püspökkel

A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum által meghirdetett versenyen a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola egy csapattal képviselte magát. A három fős, felső tagozatos tanulókból álló csapat  négyfordulós, online versenyen vett részt.

Élmény, kreativitás, játék, öröm, tudás…és igen! Mint minden verseny, ez is egy kihívás volt mindannyiunk számára, gyerekeknek, pedagógusnak egyaránt.

A gyerekeknek négy feladatot kellett megoldaniuk: menüsor 1939-es évből, csapat címerének elkészítése, Márton Áron püspök életéhez kapcsolódó épület, vagy helyszín makettjének kivitelezése, köszönő levél írása a püspök nevében a gyerekeknek, insta poszt a püspök lelkünket megérintő beszédei közül képpel illusztálva.

A versenyre való jelentkezéssel, részvétellel elsődleges célom, a gyerekek keresztény, erkölcsi nevelése volt. Jó lehetőségnek találtam, hogy mindezt, Márton Áron életét megismerve, játékos formában tehetjük meg. A verseny végén, elmondhatom, hogy mindezeknek sikerült megvalósulnia. A feladatok megoldása igazi csapat munka volt: gyerekek, én, mint a munkájukat segítő pedagógus, szülők, nagyszülők végig együtt dolgoztunk. Formálva ezzel a közösségépítést, és a családok, családtagok közötti kapcsolatok erősödését. A keresztény, erkölcsi nevelésük mellett hatalmas tudásanyaggal bővült az ismeretük a kreatív játékos feladatok megoldása során.

Az eredményhirdetésen online módon lehetőségünk volt részt venni, melyen egy különleges ajándékban részesülhettek a játék résztvevői. Exc. Kovács Gergely gyulafehérvéri érsek egy video üzenetben mondott köszönetet minden gyereknek.

A versenyen 70 csapat, 210 tanuló indult, melynek fődíját 12 csapat tanulói és felkészítő tanárai nyerték, köztük iskolánk csapata, a „Tenki Boys” is. Fődíj, egy négy napos tábor Csíkszentdomokoson augusztus 24-28-ig. A verseny számunkra elérte a célját. Elfáradva, de annál nagyobb örömmel telt meg a lelkünk a verseny végére. Cselekedtünk, játszottunk, tanultunk!

Csapattagok: Mutnyánszki Donát 5. osztály, Somogyi Bence, Szalmási Zsombor 7. osztály.

Felkészítő pedagógus-hitoktató: Molnár Judit