Diplomaosztó: csaknem 1200 hallgató végzett az Eszterházyn

Az oklevélátadó díszünnepségekkel 2024. július 5-én és 6-án lezárult az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023/24-es tanéve. Csaknem 1200-an végeztek idén tavasszal, mintegy 800-an személyesen vették át diplomájukat.

A tavaszi félév végén Egerben 1046-, Jászberényben 122 fő, összesen tehát 1168 hallgató tett sikeres záróvizsgát az Eszterházyn, ennek nyomán a pénteki, egri eseményeken 778-, míg szombaton Jászberényben 102 végzős hallgató vette személyesen a diplomáját. Az Egri Bazilikában pénteken 10.00 órai kezdettel a Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint a Pedagógiai Kar végzősei, míg 15.00 órakor a Gazdaság- és Társadalomtudományi, az Informatikai, illetve a Természettudományi Kar hallgatói vehették át oklevelüket.

Dr. Ternyák Csaba
Dr. Ternyák Csaba

Elsőként Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja gratulált a végzősöknek a diplomához. Azt mondta: az oklevél átvételével lezárul a felkészülés időszaka, s elkezdődnek a munkával teli napok. Azt kívánta a diplomázóknak, ne menjenek el Egerből „üres kézzel”, vigyék magukkal a két legfontosabbat, amit itt megtanulhattak. Mint fogalmazott, e két ajándékra emlékezteti majd őket a Líceum és a Bazilika, a ratio, azaz az értelem, valamint a fides, a hit temploma.

– Közös bennük, hogy mindkettőben az igazságot keressük a világról, az emberről és az Istenről - ezek ugyanis nincsenek ellentmondásban, sőt, sokkal inkább kiegészítik egymást –  mondta, azt kérve a végzettektől: a felismert igazságokat kövessék, ne a tudás, hit igazságait megkérdőjelező ideológiákat.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona

Szavait követően Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az egyetem rektora szólt a megjelentekhez. Mint mondta: az intézmény életében az egyik legszebb, legmeghatóbb pillanat a diploma átvétele. Kiemelte: a Líceum épületében 250 éve folyik minőségi, magas színvonalú oktatás.

– November 4-én lesz negyed évezrede annak, hogy megnyitotta kapuit a Líceum, a jubileumra méltó ünnepségre készülünk, amelyre visszavárjuk Önöket – mondta a rektor, aki Takaró Mihály  – a Magyar Örökség Díj átadásakor elmondott gondolatait – idézte. A József Attila-díjas író, irodalomtörténész úgy fogalmazott: „a 250 éve tartó alázatos munka, krisztusi hit, nemzeti elkötelezettség összpontosul abban az eredményben, amely az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem pedagógusképzését valóban magyar örökséggé teszi.”

diplomaosztó

– Bízunk benne, hogy a korszerű ismeretanyagon és tudáson túlmenően olyan értékrendszert is tudtunk közvetíteni, ami szeretet által vezérelt és szilárd alapokat biztosít az elkövetkező időkre – hangsúlyozta. 

Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja Ferenc pápa szavait idézve azt mondta: „Az egyetem az a hely, ahol a gondolat születik, növekszik és érlelődik. Ahol a tudás arra hivatott, hogy kiszabaduljon a birtoklás és felhalmozás szűk korlátai közül, hogy kultúrává váljon. A kultúra bizonyos értelemben olyan, mint egy nagy folyó: összeköt, átfolyik az élet és a történelem különböző területein, összeköti azokat, és lehetővé teszi, hogy az ember eligazodjon a világban, magához öleljen távoli országokat és vidékeket, csillapítja az elme szomját, öntözi a lelket, és gyarapítja a társadalmat.”

diplomaosztó

A végzettektől azt kérte: igyekezzenek visszaadni mindazt, amit kaptak, igyekezzenek szebbé tenni a világot, s legyenek közösségi emberek, akik szívükön viselik lakóhelyük, hazájuk sorsát

– Aki felelősséget érez a hazája iránt, részt vesz a közügyekben. Aki felelősséget érez az őt körülvevő világ iránt, elmegy lakógyűlésre, szülői értekezletre, jótékonysági bálra, s maga is ad: önkéntes munkát, ingyenes koncertet, korrepetálást, vagy csak egy jó szót, kedves mosolyt azoknak, akik rászorulnak – húzta alá. – „Akik szeretik a kultúrát, egészséges nyugtalanságot hordoznak magukban. Olyanok, akik kutatnak, kérdeznek, kockáztatnak és felfedeznek; tudják, hogyan lépjenek ki saját biztonságukból, hogy alázatosan közel merészkedjenek az élet misztériumához akik nyitottak más kultúrák felé, és érzik a tudás megosztásának szükségességét” Ferenc pápával együtt remélem, Önök ilyen emberek lesznek – zárta szavait.

diplomaosztó

Délután Tóth Antal, a Természettudományi Kar dékánja arról beszélt: az egyetem büszke 250 éves örökségére, s értékeit úgy őrzi, hogy oktatási, kutatási és harmadik missziós tevékenységét a modernitás, az innováció és a minőségelvűség jellemzi. Mint mondta, az egyetem  sokat tesz azért, hogy az „Eszterházy-érzés” tovább erősödjön, a hallgatók itt nem Neptun-kódok, hanem keresztnevükön szólítják őket, akik – ha meg is szerezték diplomájukat – már örökké eszterházysok lesznek.

oklevélátadó

– Az egyetemi évek után új életszakasz kezdődik, de egy csendes pillanatban vessenek majd számot az itt eltöltött esztendőkről, s legyenek büszkék arra, amit elértek, hogy itt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen szereztek oklevelet – fogalmazott.

diplomaosztó

A hallgatók nevében Kocsis Nóra és Szánási Dóra búcsúzott az egyetemtől, s a közösségtől, az „Eszterházy-családtól”.  A város kulcsát átvéve Minczér Gábor, Eger alpolgármestere úgy fogalmazott: a tudásba való befektetés hozza mindig a legnagyobb hasznot, ezt a nap legfontosabb szereplői, a végzettek is megtapasztalhatják. Hozzátette: a város mindig szeretettel várja majd az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen végzetteket.

A 2023/24-as tanév végén az EKKE hallgatói közül alapszakon összesen 711-, mesterképzésben 217-, osztatlan képzésben 80 fő teljesítette az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket. A fentieken túl felsőfokú szakképzésben 97-, szakirányú továbbképzési programokban 63 hallgató zárta sikeresen tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. A neveléstudomány területén sikeresen habilitált Halasi Szabolcs, valamint PhD tudományos fokozatot szerzett Fenyődi Andrea, Juhász Ibolya, Kiss Dávid, Medovarszki István, Dr. Nagyné Apró Anna, Nagy Éva.

diplomaosztó

Az eseményeken Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor és a karok dékánjai egyetemi és kari kitüntetéseket, díjakat adtak át az arra érdemes egyetemi polgároknak.


Az átadott elismerések és a díjazottak:
-    Pro Academia Agriensi Juventutis-díj:  Szénási Dóra Márta turizmus vendéglátás
-    Pro Academia Agriensi Juventutis-díj: Tóth Ugyonka Helga matematika - kémia tanár
-    Eszterházy Károly Egyetem Művészeti-díj: Poscher Dominik képalkotás-mozgókép 
-    Lyceum Pro Scientiis Alapítvány-díj: Gonda Bianka képi ábrázolás 
 -    Jó Tanuló, Jó Sportoló-díj: Kuti Bettina rekreáció és életmód
-    Jó Tanuló, Jó Sportoló-díj: Ancsin Gábor edző
-    Tehetséges Roma Hallgató-díj: Oláh Márk Ábrahám osztatlan tanár

Kari díjak, elismerések:
-    BMK Gárdonyi Géza-díj: Szabó Zsuzsanna intézeti koordinátor, Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet
-    BMK Gárdonyi Géza-díj: Szilágyi Júlia képi ábrázolás 
-    BMK dékáni dicséret: Gégény Barati Noémi grafikusművész
-    PK Somos Lajos-díj: Mata Emese tanító 
-    TTK Hallgatói Díj: Póka Viktória biológia-kémia osztatlan tanár
-    Wekerle Sándor nívódíj: Balogh Lilien Nóra szociálpedagógia

 

Fotók: Szántó György

uni-eszterhazy.hu