Egerbe érkezett Szent I. Orbán pápa ereklyéje

2021. július 15-én Egerbe érkezett Szent I. Orbán pápa ereklyéje, XIV. Kelemen pápa ajándéka, melyet Monokon, a Sarlós Boldogasszony templomban őriznek.

 

Az Egri Érseki Palota udvarán fogadta Ternyák Csaba egri érsek a 230-ban vértanúhalált halt szent pápa  ereklyéjét Kakuk Ferenc irodaigazgató és papnövendékek társaságában. A díszes ereklyetartót a palota magánkápolnájába vitték, ahol a főpásztor a sorrendben 17. pápa érdemeit méltatva elmondta: I. Orbán pápa rendelkezett arról, hogy az eucharisztikus edényeket nemesfémből kell készíteni, ez is mutatja, hogy az eucharisztikus lelkület határozta meg a pápa életét.

Szent I. Orbán pápa mások mellett a szőlő- és bortermelők védőszentje, ereklyéje mintegy 250 éve került a tokaji borvidékre, XIV. Kelemen pápa ajándékaként.

Az ereklyék tisztelete fontos az egyház hitéletében, emiatt különös gonddal őrzik ezeket – fogalmazott a főpásztor. Az üldöztetés idején az őskeresztények katakombái temetkezési helyek is voltak, s a vértanúk földi maradványai közelében tartották a szertartásokat, szentmiséket.

Számos templomban erre emlékeztet a koporsó alakjához hasonlatos oltár, melyben ereklyét őriznek. Az ereklyék tisztelete szorosan összefügg a vértanúk tiszteletével, későbbiekben alakult ki a többi szentek ereklyéinek a tisztelete is. A profán világban is megtapasztalható egyes személyiségek tárgyainak hasonló tisztelete, kultusza. Szent I. Orbán pápa ereklyéjének egy részét elviszik az őszi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert