Egerben bérmált a főpásztor

Több mint százhúsz fiatal részesült a bérmálás szentségében pünkösd vasárnap az Egri Bazilikában.

 A szentséget Ternyák Csaba érsek szolgáltatta ki az egri egyházközségek ifjainak. A főpásztor úgy fogalmazott, a bérmálás szentsége a megerősítése annak, ami már a keresztségben megtörtént, miután megvallják hitüket, a szentlélek képesé teszi a fiatalokat arra, hogy megváltoztassák életüket, és még inkább elmélyüljenek vallásukban, Krisztus követőivé váljanak.

A szentmise kezdetén Csizmadia István, az Eger-Belvárosi Főplébánia plébánosa elmondta, azért is rendhagyó az alkalom amelyből összegyűltek, mert 2007-ben ugyanezen a napon, június 9-én foglalta el az egri érseki széket Ternyák Csaba.Csizmadia István hozzátette, beiktatásakor azt kérték a főpásztortól, szolgálatával erősítse meg őket hitükben. Ma ugyanez a kérésük, hogy erősítse meg az egybegyűltek hitét a szentlélek kiárasztása által.

Ternyák Csaba pünkösd alkalmából boldog születésnapot kívánt mindenkinek. Mint mondta, pünkösd az egész egyház számára egy nagy családi ünnep, a jelenlévők Isten egri családjaként gyűltek össze a bazilikában, hogy megerősítsék a bérmálkozókat, abban, ők is ennek a családnak a részei. Hangsúlyozta, csak Isten szent lelke képes megújítani bennünket, családjainkat, közösségeinket, és az egész világot. Azonban csak akkor tud segíteni nekünk változtatni az életünkön, ha van bennünk nyitottság.

Ha Szűz Máriával közösen kérjük, küldje el nekünk szent lelkét, aki képes közösségbe gyűjteni bennünket, és belső örömöt, boldogságot adni mindannyiunknak. A főpásztor a szentmise végén azt kívánta, a megbérmált fiatalokat életük végéig legyenek hűek Krisztushoz és az ő egyházához.

 forrás: heol.hu