Átadták az Egri Érsek Bora 2021 elismeréseket

 Az Egri Főegyházmegye területén fekvő 5 borvidék borai közül választottak

 

Hagyományosan május végén, Szent I. Orbán pápa ünnepéhez kapcsolódva mutatják be az Egri Érsek Bora címet elnyert borokat Egerben. Idén a járványhelyzet miatt 2021. július 20-án derült ki az Érseki Pincerendszerben tartott ünnepségen, mely termelők palackjain lesz az elismerést jelentő címke.

Először 2015-ben választották ki az Egri Érsek Borait, több lépcsős bírálatot követően, az Egri Főegyházmegye területén fekvő öt borvidékek borai közül. Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszöntőjében hangsúlyozta: minden esztendőnek megvan a maga különlegessége, idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az eucharisztia, a szentmise elengedhetetlen része a bor a búzából készült kenyér és a miséző pap jelenléte mellett. Hozzátette: a  Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pedig az Oltáriszentség tiszteletének elmélyítését szolgálja.

Az általános helynök köszönetet mondott a szervezőknek és a termelőknek, valamint a kiválasztást segítő dr. Gál Lajos borásznak, aki elmondta: a hegyközségek küldik a borokat, melyek közül a Ternyák Csaba egri érsek vezette 9 tagú bíráló testület választ.

Hozzátette: nincsenek megkötések, csak a bor számít, vakon kóstolják és úgy döntenek. Az Egri Érsek Miseborát természetesen a főpásztor maga választja ki. A tokaji Péter Pincészet többször volt már eredményes 2015 óta, most a Tokaji Kabar 2017 borra esett az érsek választása.

Péter Ákos, a Péter Pincészet borásza úgy fogalmazott:  legfontosabb a minőség, az odafigyelés és az alázat a borkészítés minden fázisában. A borász elárulta még: számos pozitív visszajelzés hozott nekik a piacról, a fogyasztók részéről az, hogy egyes boraik megkapták az elismerést.

A borászatok képviselői oklevelet kaptak arról, hogy boraik elnyerték az Egri Érsek Bora 2021 megtisztelő címet és a palackokon körcimkén is feltüntethetik ezt.

 

 

 

BÜKK:

 

Fehér

 

Gallay Pince

Gallay Kabar 2019

JÁSZSÁG:

 

Túri Pince

Cserszegi Fűszeres 2020.

MÁTRA:

 

Fehér

 

Dubicz Borászat

Sárhegy Olaszrizling 2018.

Rosé

 

Maróti Attila

Mátrai Rosé 2020

TOKAJ:

 

Száraz

 

Tokaj Excellence

Vintage, Hárslevelű 2016

Édes

 

Péter Pincészet

Tokaji Fordítás 2017

Péter Pincészet

Tokaji Kabar 2017 – Az egri érsek misebora

EGER:

 

Fehér

 

Tarjányi Pince

Grand Cuveé Pajados 2019

vörös:

 

Thummerer Vilmos

Rébus Cuvée Superior 2017

bikavér:

 

Thummerer Vilmos

Egri Bikavér Superior 2016