Egyetemi zarándokút a szolgáló szeretet védőszentjének városába

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem munkatársai 2023. november 14-én Sárospatakon, Szent Erzsébet szülővárosában szentelhettek egy napot elmélkedésre és lelki feltöltődésre.

A város Bazilica Minor Plébániatemplomában 10 órától Dr. Novák István delegált általános rektorhelyettes tartott szentmisét, melynek középpontjában a szolgáló szeretet állt, majd Kelecseny Mónika, a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény munkatársa beszélt a templom történelmi jelentőségéről és Árpád-házi Szent Erzsébet életútjáról, akinek emlékét a pataki polgárok máig szeretettel őrzik. 

zarandok

A zarándoklat résztvevői a gótikus vártemplom szomszédságában álló Szent Erzsébet Házban folytatták programjukat, ahol  az egyházművészeti gyűjtemény legszebb darabjait, egyebek közt a 14. századi egerfarmosi bronz korpuszt, a Vérehulló Mária kegyképet, a szerencsi templom oltárainak rokokó hársfa szobrait, a miskolci betlehemi csillagot, a sárospataki trinitáriusok főoltárának tabernákulum keresztjét, egy remekművű elefántcsont feszületet, ötvös – és apácamunka ereklyetartókat csodálhattak meg.
A program Magyarország legszebb késő-reneszánsz várában, a Rákóczi-várban folytatódott.

var
 
oltar
 

forrás: https://uni-eszterhazy.hu