Egyházi élet az online világban

Mint ismert, a  koronavírus-járvány okozta vészhelyzet miatt nincsenek nyilvános liturgiák, így az egyházi élet jelentős része átkerült az online térbe. Legtöbben a közösségi oldalakon keresztül érik el a közvetítéseket, melyekből igen nagy a kínálat az egész világhálón.

A maga nemében különlegesnek számít az Egri Érseki Papnevelő Intézet „Egri Szeminárium” néven működő Facebook oldala, melyen minden nap reggel 7 órakor (vasárnap 10 órakor) és délután 17 órakor közvetítik a szentmisét, melyet az elöljárók mutatnak be, valamennyi növendék részvételével. Mint Ternyák Csaba egri érsek fogalmazott a közelmúltban, a szeminárium a főegyházmegye lelki erőközpontja ezáltal. A számadatok is bizonyítják ezt, a közvetítéseket jóval több, mint ezer követő figyeli minden esetben, de a húsvéti időszakban nem egyszer 10 ezer fölé ment ez a szám. Az oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/egriszeminarium/

A hagyományos médiumokban is rendre jelen vannak a közvetítések, a Szent István Rádió hallgatottsága is nőtt a tapasztalatok szerint, s a rádió online közvetítése iránt is nagyon nagy az érdeklődés, emiatt bővíteni kellett a kapacitást ezen a területen.

Több lelkipásztor is hangot adott annak a véleményének, hogy a rendkívüli helyzetben lehetőség van arra, hogy közvetlen betekintést nyerjenek egymás „munkájába”, vagyis meghallgassák egymás elmélkedéseit, prédikációit, amire egyébként nem biztos, hogy lenne módjuk.

A szentmise-közvetítésekről  naprakész adatbázis található a Magyar Kurír oldalán:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/hol-es-mikor-kovetheto-elo-szentmise-kozvetites-osszegyujtottuk-lehetosegeket

 

Bérczessy András

kép: az Egri Érseki Papnevelő Intézet Facebook oldala