Együttműködés a magas színvonalú pedagógusképzésért

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a magas színvonalú pedagógusképzés reményében kötött együttműködési megállapodást az Egyházmegyei Katolikus Iskola Főhatóság és az Egri Tankerületi Központ intézményvezetőivel február 28-án.

PTI 622_0766_01-MP4_snapshot_00-08_[2023-02-28_11-25-19]

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora elmondta, egyik fő profiljuk a pedagógusképzés, amelyben fontos az innováció. Ebbe beletartozik az egyetem informatikai fejlesztő csapata által alkotott nemzeti köznevelési portál és a katolikus tananyag portál is, amelyet a pandémia idején, a távolléti oktatás során is sikeresen alkalmaztak. A gyakorlati képzésben célul tűzték ki, hogy ne csak a képzési idő végén menjenek a hallgatók a gyakorló helyekre, a partneri iskolákba, hanem már az első félévtől megismerjék az iskola működését, a tanítás módszertani lehetőségeit, a pedagógus pálya örömeit és a diákokat.

A hallgatókat az Eszterházy, a Gárdonyi, a Klebersberg és a Pyrker-ösztöndíjjal támogatják és motiválják a diploma megszerzésében. Az Eszterházy ösztöndíjjal az egri hallgatókat ösztönzik helyben maradásra, a Gárdonyi ösztöndíjjal a hátrányos helyzetű diákokat segítik. A Pyrker ösztöndíj keretében havi százezer forintot kaphatnak a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók a képzésük megkezdésétől egészen a végéig abban az esetben, hogyha a főegyházmegye által fenntartott katolikus iskolákban helyezkednek majd el. A Klebelsberg-ösztöndíj pedig az állami iskolákban elhelyezkedő diákokat segíti.

aláír PTI BZ622_0800_01-MP4_snapshot_00-01_[2023-02-28_11-29-38]

 A mai magyar köznevelési rendszer egyik nagy kihívása a pedagógus-utánpótlás biztosítása. Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a Központ számos magyar felsőoktatási intézménnyel alakított ki együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy intézményeikben fogadják a gyakorlati képzésben résztvevő hallgatókat. „Heves megye keleti járásaiban 35 köznevelési intézmény, mintegy 11.300 tanuló, 1400 pedagógus Bélapátfalvától Hevesig, az általános iskolától a középiskolán és az alapfokú művészeti iskolán keresztül a gyógypedagógiai intézményig, a felzárkóztatástól a tehetséggondozásig kiváló helyszínül szolgálnak az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésében.”

kézfogás PTI NZ622_0799_01-MP4_snapshot_00-14_[2023-02-28_11-29-30]

Dr. Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetője arról beszélt, hogy az Egri Főegyházmegye három megyében száz feladatellátási helyen tart fenn köznevelési és szakképzési intézményeket. Mint mondta, nagy lehetőség mindkét fél számára, hogy egy katolikus egyetem katolikus intézményekben gyakorlatoztathatja a hallgatóit. Az együttműködést kiterjesztik az óvodapedagógus képzésre, illetve tanítóképzésre, végül pedig a gyógypedagógusképzés vonalára is.  „Ma írtuk alá a tanárképző szakos hallgatók gyakorlati képzéséről szóló megállapodást két egri intézményre, az egri Andrássy György Katolikus Technikum, illetve Gimnázium vonatkozásában, valamint az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola és óvoda vonatkozásában. Mind a kettő viszonylag nagy létszámú intézmény, úgyhogy várjuk az együttműködés gyümölcseit.”

 

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió – Vozáry Róbert