Elkezdődött a tanév az egri szemináriumban

Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén tartották az egri Érseki Papnevelő Intézet és Redemptoris Mater Missziós Szeminárium közös tanévnyitóját. Homíliájában Ficzek László általános helynök rámutatott, hogy Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása az ember üdvösségének feltétele. Hangsúlyozta, hogy az élet nehézségeiben, kereszthordozásunkban Jézus keresztjére kell tekintenünk, ő ad nekünk erőt minden szenvedés elviselésében. A tanévet kezdő szeminaristák és elöljáróik életére Isten áldását és a Szűzanya közbenjárását kérte a helynök.

Buda Péter, az  Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora elmondta: 37-en készülnek a papságra az intézmény falai között, köztük 6 debrecen-nyíregyházi egyházmegyés növendék. Az év programjában nagy hangsúlyt kap a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus készülete.

A szentségimádást követően az ünnepség az Aloyzianumban folytatódott, ahol Dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora megnyitotta a tanévet. Köszöntőjében elmondta, a Főiskolán 149 tanuló kezdi meg a tanévet, 37 kispap osztatlan teológus képzésben, 27 fő katekéta, lelkipásztori munkatárs alapszakon, 75-en pedig hittanár-nevelő mesterszakon végeznek teológiai tanulmányokat, 10 pedagógus pedig 2 féléves hitoktató szakirányú továbbképzésen vesz részt. A rektor kitért továbbá arra is, hogy a 2019/2020-as tanév még inkább a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében telik.

Idén 5 első éves szeminarista állt a rektor elé és tett ünnepélyes fogadalmat, hogy az Egri Hittudományi Főiskola hallgatójához méltón él és készül a papi hivatásra. Az ünnepség végén elhangzott, hogy a köztársasági ösztöndíjat erre a tanévre Barta Márton nyerte el, aki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adományozó levelét vette át a rektortól.