Élő kövek vagyunk Isten templomában - megújult a boldogkőújfalui templom

boldog_2

1828-ban, magasan a település fölött, domboldalra épült a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt boldogkőújfalui templom, melynek nemrég fejezték be felújítási munkálatait.

boldog_7

A felújítást követően a hívek ünnepi szentmisén adtak hálát az elvégzett munkálatokért.

boldog_8

A szentmise főcelebránsa, Ternyák Csaba egri érsek prédikációjában arról beszélt, hogy az ember hajlamos az elvárásoknak megfelelni és csak látszatra tenni valamit. De vajon kereszténynek lenni lehet-e csak látszatra? Mit jelent ma kereszténynek lenni? – tette fel a kérdést a főpásztor. Nem elég, ha csak a minimumot tesszük meg, vagyis eljárunk a vasárnapi szentmisére és megkereszteltetjük a gyermekeinket.

világos boldog_6

A hétköznapjainkba is be kell engedni Isten igéjét! Akkor vagyunk Isten igazi gyermekei, ha nemcsak itt a templomban, hanem otthon a családunkban, a környezetünkben is a szeretet uralkodik. Tanúságtételünk példa lehet a fiatalok számára, akiket meg kell hívni a közösségbe, hogy ők is otthon érezzék magukat a templom falai között és az egyházközségben. Ez a keresztény ember küldetése. Tanúságot tenni és továbbadni a hitet és Isten szeretetét.

világos boldog_5

Varga Gábor esperes, plébános elmondta, a templom tetőszerkezetének és toronysüvegének külső felújítása - mely során sötétszürke antracit lemez borítás került a tetőhéjazatra, a torony pedig színes lemezfedést kapott - közel 70 millió forintba került. Magyarország Kormánya a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül „Egyházi Épített Örökségvédelme" támogatás alapján összesen bruttó 15 millió forintot adott az egyházközségnek, az Egri Főegyházmegye pedig 54 millió forinttal segítette a felújítás megvalósulását.

világos boldog_4

A hívek közel 1 millió forintos adományából restaurálták a templom Szeplőtelen Fogantatást ábrázoló oltárképét.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert