Előadás a bazilika felújításáról

rudolf tömeg

Az egri bazilika történetét és felújításának menetét ismerhették meg az érdeklődők 2022. június 21-én a Lajosvárosi Művészeti Esték sorozat keretében a Találkozások Házában.

A Lajosvárosi Keresztény Kultúráért Egyesület program keretében Rudolf Mihály és  Kripkó László, a Hadas Építész Tervező Iroda Kft. munkatársai vetített képes bemutatón adtak betekintést a város és a főegyházmegye meghatározó épületének előzményeibe. A korábbi székesegyházak rajzai mellett a Hild József építette bazilika tervváltozatait is bemutatták, megismertetve az adott kor építészeti sajátosságait, ízlését,  a megrendelő és a tervező gondolkodását.

A jelenleg zajló teljeskörű felújítással bővülnek a turisztikai lehetőségek, látogatható lesz például az északi torony,  de természetesen továbbra is a szakrális jelleg a meghatározó – derült ki az előadáson. A felújítás és az épület környezetének rendezése nagyon időszerű volt, utoljára a 20. század elején történt ilyen léptékű beavatkozás, mely hat esztendeig tartott. A szakemberek bemutatták, milyen aprólékos munkát igényel az oszlopok műmárványozása, a felületek aranyozása és a falfestmények restaurálása. Néhány hét múlva lekerül az állványzat a fő homlokzatról és az épület másik részén épül fel. A munkálatokat nehezíti, hogy a felújítás idején is működik a bazilika, a megszokott rend szerint tartják a szentmiséket, de alapvető szempont volt már a tervezésnél is, hogy ne maradjon a templom imádság nélkül.

Bérczessy András