Én vagyok az Élet Kenyere – Főegyházmegyei Kateketikai Konferenciát tartottak Egerben

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Ternyák Csaba egri érsek 2019. november 7 – 9. között, „Én vagyok az Élet Kenyere” (Jn 6,48) mottóval, Főegyházmegyei Kateketikai Konferenciára hívta össze a főegyházmegye területén tevékenykedő lelkipásztorokat és hitoktatókat. A 300 fős tanácskozás célja a 2020 szeptemberében, hazánkban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület volt. A rendezvény szakmai munkájának az egri Hotel Flóra, liturgikus alkalmainak pedig az egri Nagyboldogasszony-templom (Barátok-temploma) adott otthont.

A teológiai megalapozottságot több egyházmegyéből érkező, hitoktatási területen jártas teológiai tanár és szerzetes/szerzetesnővér előadó szavatolta. A rendezvény nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, aki ezt követő nyitó előadásában rámutatott a katekéták kulcsfontosságú szerepére a gyermekek szentségi nevelésében, illetve meghatározta feladatukat a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítésével kapcsolatosan. 

  

Török László biblikus, Füzes Ádám liturgikus, Versegi Beáta CB nővér pedig antropológiai oldalról igyekezett megvilágítani az Eucharisztia mindennapjainkra gyakorolt, éltető hatását. A plenáris előadások után szekcióüléseken beszélhették meg a résztvevők a különféle korosztályok eucharisztikus nevelésében szerzett tapasztalataikat.

Az óvodás korosztály hatékony megközelítéséhez Vizvárdy Rita szociális testvér adott gyakorlati útmutatást és ötleteket.

 

A szentségi felkészítésben végzett széleskörű tapasztalataikkal és az ún. „jógyakorlatok” bemutatásával, a Jézus Szíve Nővérek képviseletében Tóth Adrien és Stafford Krisztina nővér gyarapították katekétáink módszertani eszköztárát.

 

Balog Gyula főegyházmegyei papi spirituális a fiatalok eucharisztikus életének formálásához adott új szempontokat gondolataival.

Vitális Gábor szalézi szerzetes pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek Jézushoz vezetésének - általuk kidolgozott gyakorlatának - bemutatásával örvendeztette meg a téma iránt érdeklődőket.

 

Katekétáink lelki gyarapodását a Szabó József spirituális által összeállított közös esti szentségimádás és egyéb imaalkalmak szolgálták.

A konferencia zárásakor kapott hitoktatói visszacsatolások arról tanúskodtak, hogy a közösen eltöltött három nap lelki ajándékaival és hitismereti, módszertani tapasztalataival gazdagodva, katekétáink valamennyien új lendülettel folytatják a munkájukat saját területükön, szerte a főegyházmegyében.

Az Eucharisztiában a kenyér és bor színe alatt valóságosan jelenlévő Jézus Krisztus áldása kísérje szolgálatukat és adjon erőt régi-új elhatározásaik életre váltásához!

Szöveg: Jacsó Edit
Fotó: Balogh Ferenc