Érseki áldás a felújított kömlői és besenyőtelki templomon

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Kömlőn a felújított templomot 2024. augusztus 24-én Ternyák Csaba egri érsek.

K_09

Szentbeszédében az apostolok közösségéről, küldetésük folytonosságáról szólt, mely alapján Jézus Krisztusra vezethető vissza a püspökök megbízatása. Személyes emlékét felidézve a főpásztor elmondta: 1993. január 6-án II. János Pál pápa kezéből kapta a püspöki felszentelést. Szent Pál apostol az efezusi levélben Isten népének nevezi a híveket, a szentek polgártársainak. Isten házában valósul meg a maga teljességében ez az igazság, amikor hálát adunk, hogy meghívott bennünket. Szent Pál apostol az efezusi levélben ezt tovább folytatja, amikor azt mondja, hogy apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok.  Mi is egymásra rakott épület vagyunk, ilyen az egyház. Ennek a háznak van egy csodálatos, rendkívül erős szegletköve, maga Jézus Krisztus.

K_11

A mai ünnep is erre tanít bennünket, s arra is, nem elég szépen megújítani a templomot, nekünk is meg kell újítani életünket, közösségünket – tette hozzá, s köszönetet mondott az augusztusig itt szolgáló Varga Pál atyának és bíztatta a nemrég érkezett Vadászi László plébániai kormányzót az új lendületre.

Tanításában a főpásztor elmondta még: Isten bennünket örök életre teremtett. S ezért mi  hisszük azt Jézus Krisztus nyomán, hogy a halál egy kapu amely átvezet bennünket a másik életbe. Ez a templom a jelenlétével, a pap az itt bemutatott szentmisével  hirdeti, hogy az Isten szeret bennünket és vár bennünket az ő országába.

K_15

Ugyanezen a napon a főpásztor Besenyőtelken is megáldotta a felújított templomot.

be_13

Be_03

Homíliájában Ternyák érsek az evangélium tanítása, Bertalan apostol története kapcsán úgy fogalmazott: Jézus megbizonyosodott arról, hogy Nátánáel Bertalan igaz ember, s meghívta tanítványai közé Fülöpön keresztül. S a mai világban is legtöbbször Isten egy másik emberen keresztül szólít meg bennünket. Jézus tizenkét alapkőre, apostolra építette egyházát.

be_09

Szent János a Jelenések Könyvében látomásában megdicsőült egyházról szól, itt az üdvözült lelkek vannak Istennél, s a mennyei Jeruzsálemnek tizenkét alapköve van.Az egyháznak más dimenziója is van, a szenvedő egyház, a tisztítóhelyen lévő lelkek és a zarándok egyház, mely az e világon lévők közössége.

be_15

Szent Bertalan apostol ünnepén azért imádkozunk, hogy az Úr adjon szent vágyakat a szívünkbe, hogy mi akarjunk eljutni a mennyországba, a megdicsőült egyház tagjai, hogy lehessünk! – kérte a főpásztor.

be_05

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert