Érseki áldás a felújított piarista kollégiumon

436_2833_01-MP4_snapshot_00-10_[2023-05-17_14-39-36]

Ünnepélyes keretek között adták át a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Középiskolai Piarista Kollégium felújított épületét. Az időjárási viszonyok miatt a Nagyboldogasszony templomban tartották az ünnepséget.

Zsódi Viktor tartományfőnök köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy együtt tudjunk ünnepelni, hiszen Isten a közösség Istene, aki arra hív, hogy boldogan éljünk a földön és segítségével eltaláljunk szívéhez. Rámutatott: a kollégium az élet tanulásának helye, biztonságos hely, mely segíti a boldog élet kibontakozását. Mindehhez kérjük a piarista rend alapítója, Kalazanci Szent József közbenjárását. A tartományfőnök köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás sikerén dolgoztak, támogatták azt.

A kollégium lakói kis műsor keretében osztották meg személyes élményeiket a jelenlévőkkel, s felidézték az egykori kollégista, a névadó Kossuth Lajos alakját.

Szamosvölgyi Péter polgármester úgy fogalmazott: a város legrégebbi épületegyüttesének felújítása sokat jelent a település számára, s azt is mutatja, hogy a hit évszázadokon keresztül tarthat egyben intézményeket, épületeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egykori piarista diákként emlékezett a budapesti iskolában töltött időre, a piarista atyák tanítására. Mint mondta: most az evangéliumi radikalizmus megőrzése a legfontosabb, mert ez épít, miként a piaristák építenek fizikai és lelki értelemben is. A rend 1948-as szétszóratása hatalmas rombolást okozott, most ezeket a károkat kell helyreállítani, s a kormány támogatja ezeket a célokat.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében örömének adott hangot, hogy egy nagyszerű munka eredményeképpen  a szűkebb és tágabb értelemben vett magyarság életravalósága itt is megmutatkozott. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk megújítani a régit, megőrizni azt és új életet kezdeni.

Szent János evangéliumában olvasottakra utalva az érsek elmondta: Jézus búcsúbeszédében arra tanít, hogy szeretetből tartsuk meg Isten parancsait. Jézus pedig örök lakóhelyet készít nekünk az Atyánál. A főpásztor hangsúlyozta: nem véletlenül éppen ez az evangélium hangzik el ma, hiszen itt egy lakóhely megáldására jöttünk össze.  „Azoknak a diákoknak a lakóhelyét áldjuk meg, akik előtt ott van még az élet, akik most készülnek arra, hogy birtokba vegyék ezt a világot, birtokba vegyék Magyarországot, és akikben fontos az, hogy ott legyen a hazafias érzés, tudják azt, hogy hová tartoznak, és ott legyen bennük az a hit, amely előre tudja lendíteni őket az élet nehéz buktatóin.”

A főpásztor Ferenc pápa Budapesten a fiatalokhoz intézett gondolatait idézve arra bíztatott, hogy az ifjúság ne a virtuális világban éljen, hanem a valódi életben.

Az ünnepség végén, a jelképes szalagátvágást követően Ternyák érsek meghintette szentelt vízzel az épület falait.

 

Mintegy kétmilliárd forintból újult meg a több mint 700 éves éves kollégium, az egykori kolostorépület a pálosoké volt, feloszlatásuk után kapták meg a piaristák. A munkálatokat  két ütemben végezték. Az első ütemben a homlokzaton, a nyílászárók cseréjén munkálkodtak, a második ütemben a belső tereket újították meg. A tervezés és kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével úgy  újítsák fel az épületet, hogy az megfeleljen a modern kor igényeinek. A kényelmes elhelyezés mellett a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás lehetőségei is adottak. A kollégium jelenleg közel 20 lakószobában 80 tanuló elhelyezését és ellátását tudja biztosítani – mondta el Szabó László piarista szerzetes a Szent István Televíziónak.  A piarista rend Magyarországon jelenleg közel 4 ezer diákkal foglalkozik, az ország több pontján,  óvodás kortól az egyetemi szintig – összegezte a fontosabb adatokat  Zsódi Viktor tartományfőnök. Elmondta még: a piarista rend az egész embert akarja nevelni. A kollégiumi környezet, a reggeli felkelés, az időbeosztás, a délutáni tanulás, az esti ima mind-mind olyan terület, amely az egész embert nem csak intellektuálisan neveli, hanem az életre neveli. Ez a kollégium azért fontos, mert itt a környéken nagyon sok olyan diák van, akik számára nem mindig adott a családi körben, hogy fölkészüljenek igazán rendezett életre, igazán tudatos életre. Itt felelősségteljes keresztény állampolgárokká akarják nevelni őket.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert