Érseki szentmise és templommegáldás Hejőbábán

Hejőbábán vendégeskedett az egri érsek október 20-án. Ternyák Csaba a helyi egyházközség meghívására érkezett a borsodi településre, ahol szentmisét mutatott be, illetve megáldotta a kívül belül felújított, 1941-ben elkészült templomot.

A főpásztor beszédében többek között az imádságra helyezte a hangsúlyt. Mint fogalmazott, a kérésen túl a hívőnek meg kell tanulnia dicsőíteni és engesztelni is az Istent. Az ima nem arra való hogy megpróbáljuk megváltoztatni vele az Istent hanem hogy mi magunk változzunk meg, hogy megtanuljuk a dolgokat Isten szemével és szívével látni. A templomról, mint épületről úgy fogalmazott, bár tudjuk, Isten mindenhol meghallgat bennünket, a templom különleges hely, ahol jobban érezzük az Ő közelségét.

A főpásztor elmondta: a templomok kiváltságos helyek, melyek különlegesen alkalmasak az imádságra, egy olyan tér, ahol már az előttünk járók is imádkoztak. A helyeknek a közösségek életében és egyéni életünkben is fontos jelentősége van, az élő kövekből épült templom, a közösség tagjai hitet tesznek Isten mellett, aki összegyűjtött bennünket.

A hejőbábai templom belsejét hat évvel ezelőtt újították fel, a külső renoválást pedig idén végezték el kormányzati pályázat, az Egri Főegyházmegye hozzájárulása valamint a hívek adománya révén.