Érseki szentmisével kezdődött az idén 40 éves Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

IMG_2083

A szentmise kezdetén Vízi János atya, a főegyházmegye ifjúsági referense köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket, Mária-kegyhely plébánosát, az ezüstmisés Árvai Zoltán atyát, a találkozó elindítóját, Kerényi Lajos piarista atyát és valamennyi résztvevőt. Elmondta: mindenütt az energiaválságról van szó, az erőművek újraindításáról, a kapacitás fokozásáról. Ennek példáján a lelki erőművek újraindítására is szükség van.

IMG_4049

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében a találkozó mottójáról – „Itt vagyok, engem küldj” (Iz 6,8)” – elmondta:  ezekben a napokban a fontos  kérdésnek és a rá adott  válasznak a jelentőségéről elmélkedünk. Akik itt vagyunk, meghallottuk a kérdést: kit küldjek el Egerszalókra? S akik itt vagyunk, választhattunk volna mást is ebben a melegben. De éreztük, hogy itt a helyünk, s ezzel megtettük az első lépést az Úr kérésére. Azért jöttünk, hogy megvilágosodjék számunkra az út, amit Isten kijelölt, vagy azért, hogy megerősödjünk választásunkban.

IMG_3994

Istennek van egy álma mindannyiunkról, s azok az igazán boldog emberek, akik ezt meg tudják fejteni, meg tudják valósítani, s ebben meg tudnak erősödni. Isten tervének megvalósítása a boldogság forrása. Ha bennünket küldeni akar, készen kell állnunk, kimondva az igent hívására. Az Istennek hivatásokra van szüksége, melyek képesek szeretetből másokért élni, mert a szeretet képes egyedül megmenteni a világot. A hivatások választásánál másokért élő embernek kell lenni, belső indításból, szeretetből, Isten hívására. Krisztussal való barátságunk átalakít, örömet ad, békével, boldogsággal tölt el. Ez a legnagyobb dolog, mert ebben megosztjuk egymással titkainkat, szeretetünket, s életünket adjuk barátainkért.

IMG_3962

Amit az ember szeretetből tesz, feltölti energiával, mert a belső öröm, a szeretet öröme táplálja. A szeretet parancsa a legszebb kérése az Úrnak, s az „igen” kimondása gyümölcsöt terem életünkben, ezek közül a legfontosabb az örök élet gyümölcse.

IMG_4158

Kerényi Lajos atya egerszalóki levelét idézve - Mécs László után szabadon: vadócba rózsát oltani, hogy egyre szebb legyen a Föld! - a főpásztor rámutatott:  a keresztség alakított át bennünket, s szeretetből teljesítjük Isten parancsait. Ezt tudjuk tenni Isten országáért, szeretetben cselekedve.

IMG_4112

A szentmise végén Vízi János atya, a főegyházmegye ifjúsági referense megemlékezett a találkozót a rendszer ellenében nagy bátorsággal elindítókról. Domán Ferencről, a mennyei örök életbe költözött lelkipásztorról és a jelen lévő Kerényi Lajosról, aki 70 esztendeje – rubinmisésként - szolgálja az Urat, 95 esztendősen.

IMG_4128

Ezt követően Czapkó Mihály érseki titkár olvasta fel Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjét, melyben Kerényi Lajos atya érdemeit méltatta, az egri bazilika jubileumi ezüstérmét adományozva. A kitüntetett köszönetét megfogalmazva úgy fogalmazott: a Jóisten mindig vigyázott rá, élete megpróbáltatásaiban is, s örömét fejezte ki, hogy ezúttal, két év kihagyás után is szép számmal eljöttek a lelkigyakorlatra és ifjúsági találkozóra.

IMG_4199

IMG_4213

A nap a Szent Ferenc Kisnővérei által vezetett közbenjáró imával és szentségimádással zárult.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió, Balogh Ferenc