Érseki tárlatvezetés az egri bazilikában

LM_2544

Sajtóbejáráson mutatta be a felújított bazilikát az újságíróknak Ternyák Csaba egri érsek.

LM_2519

A főpásztor elmondta: a templomot azért hívják székesegyháznak, mert itt áll a szentélyben a tanítói, püspöki szék.

LM_2573

A székesegyház a helyi egyház meghatározó épülete, főtemploma, mely egyúttal az  összetartozást is kifejezi. A lelkipásztorok számára emlékezetes, hogy itt szentelték őket pappá, a hívek pedig szívesen jönnek ide a főegyházmegye minden tájáról, s az ország más részeiből is. A munkálatok idején is voltak szentmisék, ez lassította a kivitelezést, de fontosnak tartották, hogy folyamatosan legyen imádság a falak között.

LM_2578

Ternyák érsek szerint egy püspök feladata, hogy szolgálja az egyházmegyét és elvégezze a feladatokat, s éljen a lehetőségekkel. Az elmúlt évtizedekben nem volt lehetőség ilyen nagyszabású beruházásra. „Isten különleges adománya, áldása, ajándéka, hogy szolgálatom idejére estek ezek a munkálatok, s hálás vagyok azért, hogy eszköz lehettem Isten kezében” – fogalmazott.

LM_2520    

Ficzek László általános helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ vezetője elmondta: az öt éves kivitelezést megelőzően hosszú előkészítő munkát végeztek, erre külön munkacsoport, fejlesztési bizottság alakult. Rudolf Mihály és csapata készítette a terveket, ezt követően nem generálkivitelezőt választottak, hanem szakági kivitelezőket választottak. 147 szerződést kötöttek, s ezek közül sokat módosítani is kellett az időközben felmerült igények, változások miatt.

LM_2525

A kormányzati támogatásból végzett teljes külső és belső felújítás során restaurálták a padló- és falburkolatot,  a képeket, freskókat, korszerűsítették a gépészetet, a hangtechnikát. A szentélybe új, a szószékkel és az ambóval stílusban egységes új oltár került. A bazilika környezete is megszépül, körmeneti utat alakítottak ki a korábbi parkolók helyén. Az épület  palota felöli oldalán látogatóközpontot alakítottak ki, ajándékbolttal, kávézóval és kiszolgáló helyiségekkel.

LM_2608

Csizmadia István plébános elmondta, a hétvégén nagy eseményre készülnek, szombaton lesz a felújított bazilika megáldása, mely esemény egyben főegyházmegyei találkozó is lesz. A 10 órai szentmisét a Szent István Rádió és a Szent István Televízió Youtube-csatornája élőben közvetíti.

LM_2654

Vasárnap lesz a bazilika másik nagy ünnepe, a Szent Mihály búcsú, mely az építkezés miatt hosszú évek után ismét körmenettel zárul.

 

fotó: Lénárt Márton