Fájdalmas Anya-búcsú Egerben

Szeptember 19-én tartották a Fájdalmas Anya Templombúcsú ünnepi szentmiséjét Egerben.

A szertartás kezdetén Dr. Csizmadia István bazilikai plébános köszöntötte az ünneplőket, valamint a szentmisét bemutató Füleczki István atyát, aki a római tanulmányait befejezve mint szemináriumi prefektus, teológiai tanár szolgálja az Egri Főegyházmegyét a jövőben. János evangéliumában mindössze két alkalommal találkozunk Mária személyével, az egyik a kánai menyegző, a másik pedig a golgota jelenete – mutatott rá szentbeszéde kezdetén Füleczki atya.

Az előbbiben a reménykedő egyház édesanyjaként jelenik meg, míg utóbbinál már a beteljesült, célba ért egyházat láthatjuk benne. Kitartó volt, engedelmes és alázatos. Isten bennünket is gyakran meghív a golgotára, hogy legyünk olyan lelkületűek mint Mária, aki közel ment a kereszthez és föltekintett rá – fogalmazott a prefektus.

Füleczki István kiemelte továbbá, a kereszt tövében csak János volt, aki képviselte az apostoli egyházat. Amikor pedig Jézus Máriára bízta Jánost, akkor az egész egyházat, bennünket is Máriára bízott – hangsúlyozta. Füleczki István a keresztről úgy fogalmazott, amiket magunknak generálunk, mint például az aggodalmaskodás, szorongás, félelem, azokat tegyük le, ne cipeljük. De amiket egyértelműen az Úrtól kapunk, ha nehéz is vigyük, hiszen Ő maga lesz majd, aki leveszi vállunkról terheinket, amikor megérkezünk oda, ahol már helyet készített számunkra.

XVI. Benedek emeritus pápa szavait idézve hangsúlyozta, Krisztus keresztje ugyan egy kivégzőeszköz, azt nekünk a rajta függő Krisztussal együtt kell szemlélnünk. Ha így látjuk a keresztet, akkor az már nem a gyűlöletet fogja sugározni számunkra, hanem a szeretetet – mondta Füleczki István.

A szentmise végén – hagyományos módon - városi körmenetet tartottak, a környező utcákban. A záró áldást a servita templom előtti téren fogadták a résztvevők.

Kép és szöveg: Federics Róbert