Fellobbant az Öröm lángja

Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium Gimnázium és Kollégium diákjainak műsorával kezdődött az adventi ünnepség az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont díszudvarán.

Czibere Zsolt iskolalelkész elmélkedésében a napi evangéliumra utalva kiemelte: a Keresztelő Szent Jánoshoz zarándokló látogatók a rituális megtisztulás mellett a lelki újjászületés reményében indultak el. Éltek bennük azok a természetes és erős vágyak, amik bennünket is indítanak arra, hogy jók, igaz emberek legyünk.  Vándorlásunk közepette bizonyságot kapunk arról, hogy törődik velünk és  vezet az Isten és így lehet  földi életünk nagy adventi útjának középpontja az Ajándékozó.

A harmadik adventi fény fellobbanása után Hernádfői Csaba ismertette az idei betlehemkészítő pályázat eredményét. Mint elhangzott, 150 alkotás érkezett, szebbnél szebb betlehemek, melyeket a palota kiállításán január végéig lehet megtekinteni.

 

Az Egri Érseki Papnevelő Intézetben Szabó József spirituális atya fogalmazta meg az ünnep lényegét:

"Az öröm nemcsak egyszerűen hangulati elemet jelent az életünkben, hanem a legnagyobb megtérést, az Istenben való életet, és azt a felelősséget is, hogy akarok az Úrban örülni, és ebből az örömből akarok mindenkinek ajándékozni."

 

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert, az Egri Szeminárium FB oldala