Gárdonyi Gézára emlékeztek Kálban

080

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából tartottak egész napos ünnepséget Kálban. A megemlékezés a település templomában szentmisével kezdődött.

010

A szentmise főcelebránsa Koós Ede, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium spirituálisa hangsúlyozta, hogy szülőknek, pedagógusoknak, papoknak egyaránt közös felelőssége a következő nemzedéket megfelelő munícióval ellátni, hogy a jelen és a jövő zűrzavaros kihívásai közepette is megfelelő értékrenddel rendelkezzenek. Ebben Gárdonyi példát mutat nekünk. „Nemcsak számos művével alkotott maradandót, hanem igaz hívő is volt. Teste már pihen, de lelke örökké él.”

020

2008-ban Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere célul tűzte ki, hogy hazánkban minél több település őrizze Gárdonyi emlékét. Ennek egyik módja, hogy a település névtáblája mellé kihelyezett táblával jelezzék, hogy az Gárdonyi település. Szőlősgyörök mellett ezt Gárdony, Devecser és Kál tette meg, de bízik benne, hogy tovább bővül azon települések köre, amelyek őrizni szeretnék az író eszmeiségét. Szőlősgyörökön minden évben 3 napos rendezvénnyel emlékeznek Gárdonyi Gézára, melynek keretében irodalomtörténészek, professzorok tartanak előadást.

Az ünnepi megemlékezésen jelen voltak az említett települések polgármesterei, akik a szentmisét követően a Gárdonyi Géza Általános Iskola aulájában megkoszorúzták Gárdonyi emlékművét.

040

Az ünnepség délután a Művelődési Házban folytatódott, ahol Morvai János, Kál polgármestere köszöntötte a vendégeket. Elmondta, Ziegler Sándor, Gárdonyi édesapja 1977-1978-ban uradalmi gépészként dolgozott Kálban, a szabadságharc idején Kossuth fegyvergyárosa is volt, és a településen talált végső nyugalomra. Gárdonyi Géza szintén Kálban élt egy éven keresztül. Ezért tartják fontosnak, hogy az íróra visszaemlékezzenek.

090

Keller Péter, az író dédunokája háláját fejezte ki, hogy ilyen fontosnak tartják Gárdonyi életművének őrzését. Rámutatott, hogy a magyarság, az istenhit, az ifjúság és a jövő miatti aggódás és elkötelezettség vonul végig Gárdonyi Géza művein. „Mi magyarok, de talán az egész világ hatalmas kihívás előtt áll, nagyon határozott döntésre van szükség, hogy az örök életet, a mindent választjuk, vagy semmivé válik az életünk. Az, hogy itt lehetünk, egy katolikus iskolában, ez az embernek örömet, reményt és hitet ad, hogy sokan fogják a mindent, az örök életet választani.”

A délután folyamán prof. Cs. Varga István nyugalmazott irodalomtörténész valamint Dr. Lengyel Gyula c. esperes előadását hallhatták a jelenlévők.

A megemlékezések, beszédek mellett pedig a helyi általános iskola diákjainak műsora és Terék József tárogató művész rövid koncertje tette még emelkedettebbé az ünnepséget.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert