„Ha az Urat befogadjuk, örömmel telik meg szívünk”

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Érseki szentmisével zárult a 36. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat július 22-én, vasárnap.

A zárónap reggelén Kerényi Lajos piarista szerzetes előadásában a Szentlélek teremtő erejéről szólt, az anyagiak kísértéséről, az ösztönök hatásáról. A lelkipásztor a kommunizmus idejéről, a keresztényüldözésről szólva elmondta: ő maga is megjárta a rendszer börtönét, abban az időszakban, amikor a gonosz irányította az ország vezetőit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokszor a keresztény közösségekben is meg lehet találni a baj forrását, tetten lehet érni a sátán bomlasztó munkáját.

 

A program résztvevői kiscsoportos beszélgetéseken értékelték ezután az elmúlt napokat, megosztották egymással lelki élményeiket.

A záró szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be. A szertartás elején Galo Gábor ifjúsági referens a fiatalok körében szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte: Szalók visszaadja a lélek ifjúságát. Köszönetet mondott a főpásztornak a támogatásért, közös imádságért, tanításért.

Ternyák érsek a fiatalokhoz szóló szavaiban örömének adott hangot, hogy ilyen nagy számban vannak jelen. Szentbeszédében a főpásztor a napi evangéliumra utalva úgy fogalmazott: mindannyian felismerhetjük magunkban, hogy mindannyian Máriák vagyunk, azért jöttünk ide, hogy Jézusra figyeljünk, az ő látogatását befogadjuk.

A szentírási szakaszok, az Ószövetségben és az Evangéliumban látogatásról szólnak. Az Ószövetség mintegy előre vetíti a Szentháromságos egy Isten titkát, amikor Ábrahám felismeri az Urat. A találkozás örömhír forrása: meghirdetik, hogy gyermekük lesz. Ha az Urat befogadjuk, örömmel telik meg szívünk, miként Mártának és Máriának is. János evangéliumából tudjuk, hogy a halálból visszahívott Lázár házában vannak. Megélhettük, hogy az Úr látogat meg bennünket. Isten meglátogatja az embert és ő teszi meg az első lépést, kezdeményez, s nem csupán a kivételezett emberek felé, mindenkit meglátogat, mert az Isten keresi az ember társaságát, szereti az embereket.

Néha magunkban is felismerjük, hogy csak később tudatosul a találkozás ténye. Szerencsére nem csak egyszer, hanem újra és újra kopogtat nálunk. Megtapasztaljuk minden szentmisében a közösséget, amikor saját magával, testével és vérével táplál bennünket, megadja az örök fiatalságot. Szelíden és halkan kapcsolatba akar lépni velünk, életünk eseményein keresztül is. Szemünkön és szívünkön múlik, hogy megértsük üzenetét, hívását. Akkor leszünk boldog emberek, ha megértjük tervét, beengedjük szívünkbe.

Jézus a bűnösökért halt meg, ezért kell nekünk is nagy szeretettel fordulni azok felé, akik nem hallják meg Isten szavát, s példánkkal kell segítenünk rajtuk. Isten személyesen hív bennünket országába, ezért ünnepelünk vele, mert megmutatja szeretetét.

Ternyák Csaba egri érsek elmondta: öröm látni, hogy többszáz fiatal a nehézségek, kényelmetlenségek ellenére kitart, mert életükben Egerszalók az Istennel való találkozás helye. Minél több nehézséget kell legyőzni, annál értékesebb az elért cél. Ez a papi hivatásban is jelen van, sok mindenről le kell mondani. A fiatalok néhány napot az elmélyedésre szántak Isten szeretetében, aki újra látogatást tett itt. A szalóki találkozón nemcsak egymással, hanem Istennel is lehet találkozni, ezért értékesek ezek a napok.

A főpásztor elmondta még: évről évre mindig vannak, akik felvetik, hogy Szalók kiöregedik, egyre kevesebben jönnek, ennek ellenére erős a meggyőződés, hogy ez Isten akarata, mellyel nem akarunk szembeszállni. „Jövőre is lesz Szalók, már most szeretettel hívlak és várlak benneteket, Szalók nem öregedett ki, ahogy Isten is fiatal” – fogalmazott. A fiatal Isten gyermekei is fiatalok, megkezdett örök életünk van – idézte fel Palánki Ferenc püspök előző napi tanítását. Földi életünk készíti elő örök boldogságunkat.

Szöveg: Bérczessy András Fotó: Balogh Ferenc