Hamarosan befejeződik az egri bazilika felújításának első üteme

bazilika külső

2020-ban kezdődött az egri székesegyház felújítása. Az épület teljes külső és belső rekonstrukciójával együtt  környezete is megszépül, körmeneti út épül, s a főbejárat előtti lépcsősort is átalakítják.

IMG_3361

Az elmúlt napokban lebontották a főhomlokzat és a kupola köré épített állványzatot és megkezdődött a szentély mögötti szakasz és a két torony felállványozása. Most látható az elkészült és a felújításra váró falszakaszokon, milyen változáson megy át a bazilika külseje.

IMG_3360

Rudolf Mihály, a bazilika felújításának tervezője és kivitelezője elmondta: az új szín kiválasztásához az Egri Érseki Levéltárban őrzött alkotás, Joó János 1836-ban készült akvarellje adott támpontot, ezen egy kicsit finomítva választották ki a megfelelő árnyalatot.

IMG_3365

A korábbi festés  pozitív éleken történt, szakmai szempontból hibás színváltásait is kijavítják és használnak egy új, a demjéni kőre hasonlító tónust is. Ezekkel még jobban tudják hangsúlyozni az épület szépségét.

Belül lebontották az úgynevezett ütemelhatároló állványt, ez választja ketté az épületbelsőt, s biztosítja, hogy a munkálatok ne zavarják a szertartásokat.  Itt is jól látható az eredeti állapot és a felújított felület közötti különbség.

bazilika belső állvány nélkül

Az állványt néhány méterrel arrébb újraépítik, hogy védje a felújított részt a portól.

IMG_3379

A tervek szerint augusztus második felében megtörténik az első ütem átadása, megnyílik a bazilika főbejárat felőli része, s ezzel együtt megkezdődhet a szentélynek és kapcsolódó tereinek felújítása.

A teljes felújítás 2023. november 30-ra fejeződik be.

Bérczessy András