Helyükre kerültek az oltárképek a bazilikában

jan 12 - 2 (1)

2020-ban kezdődött az egri főszékesegyház felújítása. Legutóbb  a XX. század elején történt ilyen nagymértékű beavatkozás, mely hat éven át tartott. Az épület teljes külső és belső rekonstrukciójával együtt  környezete is megszépül, körmeneti út épül, s a főbejárat előtti lépcsősort is átalakítják.

Január 12-én emelték helyére a déli mellékoltár képét, Adeodato Malatesta alkotását, mely Krisztus megkeresztelkedését ábrázolja.

jan 12 - 1

Egy héttel később, január 19-én a Michelangelo Grigoletti készítette  olajkép is a helyére került, A velencei mester oltárképe Mihály arkangyalt ábrázolja, amit legyőzi a bukott angyalt, Lucifert. 

jan 19-i 1DJI_0142-MP4_snapshot_00-13_[2024-01-19_11-45-11]

A munkálatokat Ternyák Csaba egri érsek is folyamatosaan nyomon követi, ezúttal is jelen volt a kép beemelésénél.

ersek_2

Számos alkalommal vetődik fel a kérdés, hogy mikorra készül el a teljes beruházás. Erre a választ a főpásztor Újévi körlevelében találhatjuk meg:

„Az idei év nagy örömet tartogat számunkra azzal, hogy Isten segítségével befejeződik az Egri Bazilika közel öt éven át tartó teljes körű felújítása. Amikor főszékesegyházunkra rásütnek reggel a nap sugarai, homlokzatán az arany felirat ragyogva hirdeti: „Venite adoremus Dominum” – A megújult Egri Bazilika ünneplésére szeretettel hívom főegyházmegyénk papságát, hitoktatóinkat, pedagógusainkat, fiataljainkat, és mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni a hálaadásba. A homlokzaton olvasható felirattal hívok mindenkit: „JÖJJETEK IMÁDJUK AZ URAT”. Kérem, hogy 2024. szeptember 28-án, aki teheti, vegyen részt nagy egyházmegyei ünnepünkön, amely legyen lelki megújulásunk különleges alkalma.”

Az oltárképek beemeléséről a Szent István Televízió felvételei itt érhetők el:

Bérczessy András

Kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert