Homrogdi Eucharisztia ünnep a Missziós kereszt tövében

(A képre kattintva galéria nyílik!)

"Nagy kegyelemben részesültünk október 16-án, Homrogdon, akik a Krisztus Teste és Vére Templomban szervezett újabb Eucharisztia ünnepen részt vettünk. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós kereszt tartózkodott ezen a napon a római katolikus templomban. A Miskolci Egyházmegye területén egy hónapon át, kilenc településen ad lehetőséget a különféle lelki programokra a Missziós kereszt. Homrogd görögkatolikus templomába október 14-én érkezett, s Atanáz püspök atya jóvoltából egy napra a római katolikus templomba is elhozták.

Minden Eucharisztia ünnep ad valamilyen különleges lelki élményt a homrogdi Krisztus Teste és Vére Templomban, de ez az utóbbi alkalom teljesen magával ragadott. Többen azt éreztük, hogy életünk egyik legszebb napja ez. A Missziós kereszten található Szent Kereszt ereklye, valamint a magyar szentek és boldogok ereklyéi közelében a mennyországot érezhettük közel magunkhoz. Ezek segítségével a magyar történelem is végigvonul előttünk. A szentek ereklyéi olyan erős hatást gyakoroltak ránk, amely által ismert énekünk sorai fogalmazódtak meg bennünk: Hadd, legyünk mi is, tiszták, hősök, szentek, hazánkat így mentsd meg!

A Veress Zoltán esperes úr által erre a napra szervezett programok mind azt segítették, hogy bűneinktől megtisztulva, lelkileg felfrissülve, az Eucharisztia vétele által, a Missziós kereszten lévő szentek közbenjárását kérve hiteles keresztény életet tudjunk élni.

Délután 3 órára már megtelt a templom, a szokásostól is többen érkeztek erre az alkalomra. Rózsafüzért imádkozva és énekeket énekelve, több mint kétszáz ember várta Ft. dr. Varga Lajos püspök úr katekézisét. A katekézisben hallott gondolatok segítettek abban, hogy a bűnbánati liturgia keretében lévő szentgyónásunkat igényesen elvégezzük. Az ünnepi szentmise 17 órakor kezdődött, amelyet Ft. dr. Varga Lajos püspök úr celebrált, s mondta a homíliát. A Szentmisét követő Szentségimádás különös lelki élményt adott, hiszen a Missziós kereszt közelsége még meghittebbé tette az Oltáriszentség imádására szánt perceket. Éreztük, hogy különleges kegyelemben van részünk, mert a Missziós kereszt közelében töltött órák felemeltek mindnyájunkat Istenhez.

A nap zárásaként – főleg a homrogdi hívek jóvoltából - a szokásos agapén vettünk részt. Köszönet és hála a szervezőknek, hogy újabb kegyelmi alkalom adott lehetőséget az Eucharisztikus Kongresszusra való méltó felkészülésre" - írta Bukszár Gáborné hitoktató.