Hosszútávra rendezkedett be a Karitász a menekülőkért

Az első percektől kezdve a menekültek mellé állt a Katolikus Karitász. A kárpátaljai térségbe vagy Magyarországra érkező menekültek szállítását, elszállásolását, étkeztetését is támogatják országos és határon túli szervezeteikkel együtt.

A Karitász barabási bázisán közel egy hónapja éjjel-nappal fogadják a határátkelőhelyről érkező gyermekeket, anyákat, időseket. A családok fáradtan, éhesen érkeznek, több napot utaztak Magyarországig, Kijevből, Donyeckből, Harkovból jönnek a legtöbben. Az eltelt időszakban legalább 10.000 ember fordult meg itt, szállásukat, tovább utazásukat szervezte meg a Karitász, valamint úticsomagot, tisztálkodási szereket adott nekik.

Emellett mától a BOK csarnokban berendezett tranzit váróban is rendszeres szolgálatot ad a Karitász. A Keleti Pályaudvaron március 2. és 20. között megközelítőleg 55.000 főt fogadtak az önkéntesek és a munkatársak, számukra élelmet, információt szolgáltattak.

Écsy Gábor országos igazgató elmondta: „A határnál áttértünk a hosszú távú munkára. Felajánlásból elhelyezett konténerek váltották fel a háború kezdete óta működő sátras segítőpontot. Így alkalmas helyen tud működni a menekültek ellátását, tovább utazását, elszállásolását és a szociális feladatokat szervező munka. Önkénteseink ideiglenes szálláshelye is komfortosabbá vált. Ugyanakkor továbbra is támogatjuk a határontúli Karitász szervezeteket, akiknek most a belső menekültek ellátásáról is gondoskodnia kell a hátrányos helyzetű magyar családok mellett. Az elmúlt hetekben összesen közel 45 millió forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattunk el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert viszünk nekik, hogy a szegénykonyhákat működtetni tudják ebben a nagyon nehéz időszakban is.”

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására továbbra is várja a felajánlásokat.  A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:

  • A 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent)
  • Online adományozással a Karitász honlapján – karitasz.hu – keresztül
  • A Katolikus Karitász központi bankszámláján „összefogás Ukrajnáért” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Katolikus Karitász / fotó: P. Tóth Nóra