Igazgatói értekezletet tartottak Egerben

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények és szakképző intézmények igazgatóinak tartott értekezletet az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága. A programnak ezúttal az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Líceum épülete adott otthont.

 

A kápolnában szentmisével kezdődött az értekezlet, melyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be. A főpásztor szentbeszédében Ferenc pápa budapesti homíliáját elemezte. Mint mondta, a katolikus világeseményen elhangzott beszéd olyan mély gondolatokat tartalmaz, hogy érdemes hosszabban és alaposan kibontani azok üzenetét. A főpásztor rámutatott: a Szentatya három lépésben vetíti elénk a tanítványi kapcsolat megújítását, mely a személyes életünkben Jézus kérdésére - „Ki vagyok én valójában a te számodra?”-  tetteinkkel adott válaszban rejlik. Jézus hirdetése, döntés Jézussal, Jézus nyomában járni – ez a három lépés. Az érsek javasolta a jelenlévőknek, hogy többször és alaposan elmélkedjék át Ferenc pápa szavait, a szentbeszéd teljes szövege a Magyar Kurír oldalán elérhető. (https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-hosok-teren-jezus-csodaloibol-kovetoive-kell-valnunk)

Az értekezlet a Líceum dísztermében folytatódott, elsőként Lóczi Tamás atya, az EKIF elnöke szólt a jelenlévőkhöz, előadásában kiemelte, az idei tanév mottója „Péter hitével tekintünk Jézusra” – ez a gondolat határozza meg a tanévet. Elmondta még, fontosnak tartják, hogy a középiskolás diákok figyelmét az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre irányítsák. Dr. Németh Zoltán osztályvezető a tanév feladatairól szólt, részletezve az egyes területek várható nehézségeit. Ez utóbbi körbe tartozik a pedagógus hivatások hiánya, mely a katolikus közoktatást is érinti. Elmondta: október 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, ami szerint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program az egyházi iskolákra is vonatkozik, így a kedvezményezett hallgatók ezen intézményekben is kezdhetik pályájukat.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az egyetem rektora az intézmény gazdag képzési kínálatát mutatta be. Mint mondta:  5 karon folyik magas színvonalú munka, s a hallgatói teljesítmény is kimagasló. Az egyetem történetét ismertetve úgy fogalmazott: Eszterházy Károly álma megvalósult, egyetemmé vált az intézmény 2016-ban és most beteljesedhetett azzal, hogy visszatért a katolikus egyházhoz.

Dr. Novák István atya, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese elmondta: a jászberényi campus most révbe ért, az itt működő tanítóképző sorsa sokáig bizonytalan volt az elmúlt évtizedekben több strukturális átalakítást is átvészelt. A térség döntéshozói, társadalmi szereplői örömmel vették, hogy az Egri Főegyházmegye fenntartásába került az intézmény.  

Vízi János atya, főegyházmegyei ifjúsági referens az ifjúságpasztoráció új útjairól adott ismertetőt, elmondta, 10 régiót hoztak létre, melyek egy-egy lelkipásztorhoz tartoznak. Ebben a munkában fontos szerepet szánnak az iskoláknak is. Országos és helyi programok szervezése, találkozók, táborok megrendezése van tervben.

Az értekezlet résztvevői megismerhették a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat munkáját, mely több mint négy éve kezdett el működni, s mára 13 intézmény kapcsolódik hozzá. A projekt keretében az iskolák diákjai rádióműsorokat készítenek, melyek a Szent István Rádió adásában hangzanak el.

Az igazgatók ismertetőt hallgattak meg egyes jogi ügyletek, iratok kezelésének menetéről és a sajátos nevelési igény és fejlesztőpedagógia aktuális kérdéseiről.

 

Bérczessy András