"Isten gyermekei, Mária fiai lehetünk" - érseki szentmise az ecsédi kápolna búcsúünnepén

 

01

Ecséd település szélén, festői környezetben található a Szentkút-völgye Boldogasszony-kápolna, amely felszentelésének 20. évfordulóját ünnepelték augusztus 20-án.

02

Szent István királynak köszönhetjük azt, hogy ezer évvel ezelőtt hazát találtunk itt a Kárpát-medencében, és azt, hogy emellé egy családot is, mégpedig Isten gyermekeinek, Szűz Mária gyermekeinek nagy családját – mondta homíliája kezdetén, az ünnepi szentmisét bemutató Ternyák Csaba egri érsek.

06

A főpásztor kiemelte, amióta Szent István királyunk a magyar népet kereszténnyé tette, azóta tudjuk, hogy életünk legfontosabb bástyája, a hit. Államalapítónk Mária tisztelete kapcsán az érsek hangsúlyozta, számunkra különleges üzenete van annak, hogy István, halála előtt felajánlott bennünket, nemzetét, a Szűzanyának, akkor lettünk Mária népe.

07

Ez a történelemben unikális, egyedi helyzet, ez volt az első, hogy valaki, egy népnek a vezetője, Máriára bízta az ő nemzetét,  népét. Sokan  követték ezt a példát, nemcsak a környező országokban, hanem szerte a világban Így mi bátran tekinthetünk más népekre is úgy, mint testvér nemzetekre, hiszen ők is Mária gyermekei.

09

Minden alkalommal, amikor keresztségünkre emlékezünk, éljük át annak az örömét, hogy Isten gyermekei, Mária fiai lehetünk. Szent István király, amikor felajánlotta országát, akkor bennünket is felajánlott. Adjuk oda mi is az életünket az Istennek, folytonosan megújítva belé vetett bizalmunkat és hűségünket – mondta beszéde zárásaként Ternyák Csaba.

11

A szentmise végén Csontos István a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány kurátora megköszönte, hogy a főpásztor velük együtt ünnepelt és úgy fogalmazott, az elmúlt évtizedek alatt számos jubileum adott alkalmat ünneplésre a kápolna kapcsán, de ez a mai mind közül talán a legnagyobb, hiszen idén húsz éve hogy felszentelték a Boldogasszony tiszteletére.

13

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

12

Federics Róbert