Isten szolgál és tisztává tesz minket – Nagycsütörtöki szertartás Egerben

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét Nagycsütörtök este, 2022 április 14-én a bazilikában.

09

Az Úr szenvedésének és feltámadása húsvéti szent három napja az egész egyházi év tetőpontja. A Nagycsütörtök esti misével kezdődve az utolsó vacsorára emlékezünk, az Eucharisztia és a papság megalapításával Jézus a testvéri szeretet által saját testét és vérét hagyta ránk, hogy állandóan közöttünk lehessen. A szent napok drámaiságát kifejezi az orgona és a harangok hallgatása.

07

12 ember lábát mosta meg Ternyák Csaba egri érsek a nagycsütörtök esti szertartásban, Jézus szolgáló szeretetét felidézve.

05

A mai este azt üzeni, hogy Jézus Krisztus eljött közénk szolgai alakban, hogy megmossa lábunkat. Megtisztít bennünket, hogy így üljünk az eucharisztikus asztalhoz – fogalmazott az érsek szentbeszédében. Hozzátette: mély kapcsolat van a szentgyónás és a lábmosás között. Az evangéliumban értelmezést is kapunk erre, világossá teszi, hogy Jézus alázatos tettének oka tanítványai iránt érzett szeretete, mely emlékeztet arra, hogy Isten a bűnbeesés után sem hagyja magára az embert.  Valójában a gyóntatószékben sem mi térdelünk, hanem Isten szolgál és tisztává tesz minket.

06

Sokszor tapasztaljuk, hogy Isten mennyire szeret bennünket, rácsodálkozunk és ez felszítja bennünk az iránta való szeretetet, s a másik ember iránti szeretetet is. Ezért mozdultunk meg, amikor a háború elől menekülő, rászoruló testvéreinknek gyűjtést hirdettünk, vagy amikor befogadásukról döntünk. Megértettük, hogy a szeretet nem érzelem, nem lelkesedés, hanem konkrét cselekedetekben megmutatkozó kiállás.

03

A főpásztor kiemelte: Jézus a lábmosás után azt mondta, tiszták vagytok, de ne mindannyian. Ezzel azt fejezi ki, hogy létezik a visszautasítás sötét misztériuma, mely Júdás történetében válik jelenvalóvá, éppen azon a napon, Nagycsütörtökön, amikor Jézus önmagád adja nekünk.

01

Amikor Isten szeretete a legmagasabb fokban mutatkozik meg, amikor a szeretet nem ismer határokat, az emberi gonoszság akkor süllyed legmélyebbre. A szeretet misztériuma mellett jelen van a gonoszság misztériuma is. Az ember képes arra, hogy határt szabjon Isten szeretetének. Azzal, hogy visszautasítja, amikor nem akarja, hogy szeressék és nem akar viszontszeretni.

05

Jézus nem a látványos gesztusokat várja, azt kéri, hogy tanuljuk meg tőle az alázatot és a jóság bátorságát. „Kérjük tőle, hogy amint ma vízzel mossa meg a lábunkat, úgy holnap vérével tisztítsa meg a lelkünket, hogy méltók legyünk Örök országában is asztalához ülni.” – zárta homíliáját Ternyák érsek.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert, Vozáry Róbert