„Isten térerejében az Ő meghosszabbított kezei vagyunk – ministránstalálkozót rendeztek Egerben

IMG_4455

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Örömünnep ez az évenként megismétlődő alkalom, amikor együtt láthatjuk azokat a fiatalokat, akik az Egri Főegyházmegye plébániáin az oltárszolgálatot ellátják és Istennek szolgálnak együtt a papokkal!

IMG_4207

E szavakkal köszöntötte Ternyák Csaba egri érsek szeptember utolsó napján az egri bazilikában összegyűlt több száz fiatalt, kísérőiket, hitoktatóikat, ministránsvezetőiket és a lelkipásztorokat.

IMG_4320

Az idei ministránstalálkozó főcelebránsa Jozef Hal’ko pozsonyi segédpüspök volt, aki Ternyák érsek meghívására érkezett Egerbe.

IMG_4413

Homíliájában a segédpüspök kiemelte: ahhoz, hogy hegymászás célját, a csúcsot elérjük, menet közben a megérkezés vágyával a lábunk elé nézve vigyáznunk kell, hogy az adott pillanatban mennyire szilárdan és mennyire biztosan lépünk azon a talajon, amin éppen járunk.

IMG_4268

Keresztényként tudjuk, hogy Krisztus a jövőnk. Ez azonban csak akkor értelmezhető, ha Krisztus a jelenünk is. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy meg vagyunk keresztelve és a keresztség pillanatában egy élő kapcsolat keletkezett a szívünk és Isten szíve között.

IMG_4235

Jozef Hal’ko hangsúlyozta: manapság a térerő korszakában élünk. A legfontosabb térerő azonban akkor keletkezett, amikor élő kapcsolat jött létre a megkeresztelt ember és az élő Isten között. Az Isten folyton számon tartja, hogy létezünk. Tenyerébe vési a nevünket. Jézus pontosan tudja, hogy hol vagy éppen, tudja, mire gondolsz, mi fáj, vagy mit tervezel. Egyszerűen azért, mert online vagy Jézussal. Érdemes papként, ministránsként is többször megállni egy szentmisében és szemlélni azt a természetesnek vélt dolgot, hogy meg vagyunk keresztelve, hogy Isten tökéletesen áttekinti a mi lelkünket. Szent Ágoston mondja: Uram, te jobban ismersz engem, mint én magamat! Jézus irgalommal és újjáteremtő erejével szeret és ismer minket. A fiatalokhoz fordulva kiemelte: otthon vagytok a szentmisében! Nem hallgató, nem csak szolgálattevő vagy, hanem Jézusé vagy! Az, hogy ministráltok a Szentlélek élete bennetek! Miből áll a jelen? A jelen pillant belső energiája az, hogy én konkrét időben konkrét pillanatban a kreativitásommal jelen vagyok és arra figyelek, hogy Isten vezet engem, Isten velem van. Fel kell erősíteni a térerőt, és meg kell tisztítani  a szívünket, amiből hiányzott a szeretet – buzdított a segédpüspök. Szent Jeromos emléknapján a bibliafordítóról elmondta: kevésbé köztudott az, hogy Szent Jeromos, amikor a Szentírást lefordította, sok menekült érkezett Rómából Jeruzsálembe. Ekkor Szent Jeromos megjegyezte: mostanáig fordítottam a szentírást latinra, most lefordítom a szentírást tettekre! S ezután a menekülteken segített.

IMG_4409

Az evangélium hallgatása is egy csúcspillanat a szentmisében. 2000 éves történet, de a főszereplője élő. Hiszen Jézus él. Ennek következménye, hogy amit Jézus 2000 éve mondott, itt ma nekem is mond valamit. Ő nem csupán történelmi alak. Ő az  élő Ige. Isten térerejében élni azt jelenti, a mindennapi életben, hívő keresztény példamutatással éljük meg a hitet. Az osztályteremben, a szabadidőnkben, mindenhol… Nekünk ugyanis az élő Krisztus igéjét a mindennapi életben kell lefordítanunk. Isten térerejében vagyunk, és Isten meghosszabbított kezei vagyunk! Ezt a szolgálatot nem lehet megszokásból vagy rutinból végezni. Jézus a szentáldozásban kenyérként közelít meg, jön, hogy meglátogassa a szívünket. De Jézus nemcsak meglátogatni akarja a szívünket, hanem otthon szeretne lenni benne, hogy aztán vezessen minket életünk minden útján… A ministrálás az első Szentírás lefordítása egy cselekedetre, egy tettre. Az, hogy az oltárnál álltok, azt is jelenti, hogy szavak nélkül mondjátok: én Jézusnál otthon vagyok, Jézus pedig bennem otthon van. Jelen akarok lenni Isten térerejében. Aki ma megéli a hitét, az a jövőjébe viszi el Jézus jelenlétét – zárta gondolatait a pozsonyi segédpüspök az egri főegyházmegyei ministránstalálkozó szentmiséjének homíliájában.

IMG_4451

A szentmise után a jelenlévőkről csoportkép készült.

IMG_4512

IMG_4530

IMG_4555

Délután a fiatalok számára a bazilikában és a minorita templomban tartottak foglalkozásokat.

IMG_4583

IMG_4568

Ezalatt a papok és a hitoktatók beszélgetésen vehettek részt Ternyák Csaba egri érsekkel és Jozef Hal’ko pozsonyi segédpüspökkel az érseki palota Erdődy-termében.

IMG_4605

IMG_4639

Ezt követően ismét a székesegyházban találkoztak a résztvevők, ahol a meghívott vendégnek tehették fel kérdéseiket, majd közös litániával és áldással ért véget a program.

Szöveg: Domán Vivien

Kép: Balogh Ferenc