„Istent szólítjuk meg a Szűzanya közbenjárása által”

Fiatalok imádkozták a rózsafüzért a világszerte meghirdetett akció keretében, az Egri Főegyházmegyében Jászberényből közvetített a Szent István Rádió és Televízió  

Mintegy 80 tanuló vett részt az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” címmel világszerte meghirdetett program keretében szervezett közös imádságon  a jászberényi Jézus Neve plébániatemplomban 2020. október 19-én 9 órától. A Szent István Rádió és Televízió  szerkesztősége először 2018-ban hívta össze a fiatalokat közös fohászra  Egerbe, ezt követően Miskolc volt az összejövetel helyszíne.  Az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság támogatásával életre hívott programon a járványhelyzet miatt a jászsági iskolák csupán egy-egy kisebb delegációval vettek részt, a hatósági előírások betartásával.

A közös imádság előtt Bérczessy András, a Szent István Rádió és Televízió  vezetője szólt a fiatalokhoz és kísérőikhez, megköszönve a szervezésben nyújtott segítséget, a felkészülést.

Ezt követően dr. Novák István plébános, a Jászberényi Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium főigazgatója tartott rövid ismertetőt a rózsafüzérről. Kiemelte: amikor itt imádkozunk és ebbe mások bekapcsolódnak, a legjobbat tesszük, mert Istent szólítjuk meg a Szűzanya közbenjárása által. A lelkipásztor megáldotta azokat az egytizedes rózsafüzéreket, melyeket a résztvevők ajándékba kaptak. A plébános elmondta még: ennek a templomnak több neve is ismert. Jézus neve, mert a főoltár képe mutatja, hogy minden térd meghajlik előtte; barátok templomának is nevezik mert hosszú évszázadokon keresztül a közel 550 éves templomban a ferences atyák szolgáltak. A templom főbúcsúja Rózsafüzér Királynője ünnepe, mert a ferences atyák tudták, hogy, ha valaki Szűz Máriához fordul, kérése meghallgatásra talál.

A Szentatya szándékára, valamint a szükségben szenvedőkért, a járványhelyzetben szenvedőkért tartott közös imádságot az intézmények egy-egy képviselője vezette, rövid elmélkedésekkel. Az Egri Főegyházmegye intézményei és a területen élők is bekapcsolódhattak a közös imádságba, a Szent István Rádió élő adásban közvetített és  a Szent István Televízió Youtube csatornáján is élőben ment a program.