Jelet hagytak

Kopjafát állított az elhunyt fertálymesterek tiszteletére a lajosvárosi közösség a városrész templomának kertjében, s megáldották a fatimai kegyszobor mását.

03

Rózsafüzér imádsággal, szentmisével kezdődött az ünnepség a fatimai jelenés évfordulóján, 2022. május 13-án.

02

Koós Ede plébános szentbeszédében örömének adott hangot, hogy a lajosvárosi közösség együtt köszönti a Szűzanyát, s e napon egy Mária monogrammal díszített kopjafát is megáldhat a templom kertjében.

08

Fehér József fertálymester kezdeményezésére és finanszírozásával történt ennek kivitelezése.  Mint mondta: évekkel ezelőtt javasolta Oláh István vicekapitány, hogy a városban tevékenykedő fertálymesteri negyedek állítsanak kopjafát.

 

13

A munkálatokban közreműködött Simon László, Krupa Sándor és Trembeczki Gyula, a kopjafát Kiss István faragta. A lorettói litánia elimádkozása után a lajosvárosi fertálymesterek megemlékeztek négy elhunyt társukról, Lengyel Miklósról, Deli János plébánosról, Montvai Miklósról és Cseh Zoltánról. Koós Ede plébános megáldotta a fatimai kegyszobor mását és a kopjafát.

14

Mint a szertartáson elhangzott: fontos, hogy jelek vegyenek körül bennünket és az is lényeges, hogy észrevegyük a jeleket, jelzéseket, melyeket kapunk.

A kopjafa templomkertben egy emlékfa mellett áll, melyet a templom felszentelésének 80. évfordulóján ültettek a fertálymesterek.

Bérczessy András

kép: Szent István Televzió - Federics Róbert