„Jézus saját magát osztja szét” – nagycsütörtöki szentmise Egerben

mise világos

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét Nagycsütörtökön este az egri bazilikában.

úrfelmutatás világos

Nagycsütörtök esti liturgiájában az utolsó vacsora felidézésével az Eucharisztia alapítására emlékezünk, amikor Jézus maga köré gyűjtötte tanítványait. A szentírási olvasmányok felidézik az egyiptomi kivonulás éjszakáját, amikor az angyal megkímélte az izraeliták házait, mert a bárány vérével megjelölték az ajtófélfákat. A húsvéti lakoma áldozati báránya Krisztus előképe: saját testét adja értünk, vére pedig megszabadít a bűntől, az örök haláltól.

02vilagos

Ternyák érsek elmélkedésében az Eucharisztia alapításának mozzanatairól szólt. Elmondta: a liturgia kiemeli a nap különleges jelentőségét, hogy ezen a napon ajándékozta magát nekünk örökre Jézus testének és vérének szentségében, az Eucharisztiában.  A szentmisében mi is belépünk ebbe a misztériumba, a „ma” valóságába. Ugyanaz valósul meg az egri bazilikában és az egyház összes templomában, ami az Utolsó vacsora termében történt.

04 prédvilagos

A Szentlélek elvezet bennünket az örök „ma” idejébe.  Az Úr kezeire és szemeire irányítják figyelmünket a liturgia elemei: „tiszteletreméltó szent kezébe vette…” – ezek a kezek, amelyek gyógyítottak, áldást adtak és melyeket a keresztre szegeztek. A papszentelésben a püspök felkeni a szentelendőket, s kezeik átváltoztató és áldó kezekké válnak. Jézus tekintete –„szemét az égre emelte” – arra tanít, hogy szakadjunk el a világ dolgaitól, Istenre figyelve.

03vilagos

Az Eucharisztikus imádság folytatása a hálaadást, a kenyértörést hozza elénk, ahogy az idegent vagy a vendéget kínálják, a kenyér szétosztása közösséget teremt, Jézus saját magát osztja szét, irgalmasságának különleges jeleként. A kenyér átváltoztatása azonban csak a kezdet, a világ átváltoztatásának kezdete.  A vacsora utáni lábmosás a tevékeny szeretet mintáját adja nekünk, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek gyakorlására irányítva figyelmünket.

05 lábmosásvilagos

A szentbeszédet követően, a tanítás szavait megerősítve Jézus szolgáló szeretetét felidézve 12 ember lábát mosta meg Ternyák Csaba egri érsek a nagycsütörtök esti szertartásban.

07

A szentmise végén minden díszt eltávolítottak az oltárról, emlékeztetve arra, hogy Jézust megfosztották ruháitól.

oltárfosztás világos

Az Oltáriszentséget a mellékoltárhoz vitték, Jézus elfogatását, elhurcolását kifejezve.

mellékoltárhoz világos

Nagypénteken 15 órától Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezve vezet szertartást Ternyák Csaba egri érsek a bazilikában.

 

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió – Federics Róbert