Jól működik az egri katolikus egyetem

08

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona volt a vendég a Lajosvárosi Közéleti Esték rendezvényén március 29-én. Koós Ede plébános köszöntőjében a keresztény szívvel megélt hivatást méltatta. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora beszélt életpályájáról, családjáról és hitéről. Elmondta: több mint 30 éve került az intézménybe, mely éppen akkor vette fel Eszterházy nevét, s azóta számos fontos esemény történt. Az egyetemmé válás fordulópont volt, de a legfontosabb és leglényegesebb változás az volt, hogy 2021. augusztus 1-től az Egri Főegyházmegye fenntartásába került a 6500 hallgatót oktató intézmény. Szent II. János pápa ex Corde Ecclesiae  apostoli rendelkezései adnak útmutatást ahhoz, hogyan lehet valóban katolikus egy egyetem.

05

A hallgatóság megismerhette az egyetem széles képzési kínálatát és azokat a fejlesztési terveket, melyek a közeljövőben valósulnak meg. A rektorasszony elmondta még: éppen ezen a napon írta alá Ternyák Csaba érsek, nagykancellár a kiegyensúlyozott működést és a kitűzött szakmai célok elérését lehetővé tevő és garantáló egyedi közfeladat-finanszírozási megállapodást a szakminiszterrel.

A  jelenlévők megtudhatták, hogy az egyetem több mint száz ukrán menekültet szállásolt el Sas úti kollégiumában, és segítik őket az intézmény munkatársai hallgatói, a hét elején pedig jótékonysági koncertet tartottak az elesettek megsegítésére.

Az esten szó volt még a közéleti szerepvállalásról, mint elhangzott, a keresztény embernek felelőssége és kötelessége részt vennie a köz ügyeiben.