Jót tenni jó - Karitász önkéntesek képzése az Egri Főegyházmegyében

karitász 2

Az Egri Főegyházmegye területén a Katolikus Karitász 67 plébániai karitász csoporttal, összesen 910 önkéntessel van jelen a rászorulók, nagycsaládosok, egyedülállók mindennapjainak megkönnyítésében. A csoportok képviselői évente két alkalommal találkoznak, hogy átbeszéljék az aktuális feladatokat.

Legutóbb szeptember 17-én gyűltek össze, amikor is áttekintették a segélyezési területeket, gyűjtési akciókat, különös tekintettel az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került, hazájukat elhagyni kényszerült menekültekre vonatkozóan. A karitász országos központja az elmúlt időszakban hétről hétre küldött segítséget a kárpátaljai karitász szervezeteknek az ingyenkonyhák fenntartására, valamint a belső menekültek ellátására. A segélyszervezet Budapesten Integrációs Központot nyitott, ahol segítséget adnak a lakhatáshoz, a munkahelykereséshez, az ügyintézéshez, a gyermekek iskoláztatásához, hogy a támogatottak mielőbb beilleszkedjenek és önálló életet kezdjenek Magyarországon.

karitász 3

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitasz igazgatója tájékoztatta az önkénteseket a jelenleg zajló programokról valamint a mindannyiunk által tapasztalható gazdasági válsággal járó kihívásokról.

A téli időszak kiemelt eseményei közé tartozik a Szent Erzsébet napi ünnepség, valamint a Tárjátok ki a szíveteket akció. Utóbbiba az általános és középiskolás diákokat is sikerül bevonni a Legyél te is Mikulás, az Angyalbatyu és az Egymillió csillag a szegényekért programok által. A találkozó végén a 10 éves Caritas Juniorral kapcsolatban hallhattak tájékoztatást az önkéntesek.

Pap Ildikó