Jubileum Tiszafüreden

 

Idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából mutatott be szentmisét Dr. Ternyák Csaba egri érsek a település templomában. Prédikációjában a főpásztor egyebek mellett arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek Istenfélő, jóra törekvő, tisztességes emberek.

Mint mondta, az Európai Unió hajnalán megfogalmazták, hogy Európában a nem hívő is keresztény. Ugyanis a minket körülvevő keresztény kultúra tanít meg a nők tiszteletére, egyenjogúságára, az emberi tisztességre, ahol a Tízparancsolat átitatja az egyes országok törvénykezését, vagyis az egész környezet hirdeti a tisztesség jelentőségét. Katolikus iskoláinkban- így a tiszafüredi iskolában is – és egész környezetünkben olyan jövőt kell építeni, ahol a tisztességnek, becsületnek, munkának értéke van. – hangsúlyozta Ternyák érsek.

Az Egri Főegyházmegye széles iskolahálózatában a tiszafüredi iskola az egyik legnagyobb múlttal rendelkező oktatási intézmény. A nagyteremben elhelyezett időszalag bemutatja a Bartakovics érsek által 1869-ben Római Katolikus Elemi Népiskolaként alapított intézmény vázlatos történetét.

Urbánné Tóth Rita igazgató elmondta, hogy 2011-ben került az Egri Főegyházmegye fenntartásába az iskola. A képességfejlesztés mellett a pedagógusok célja, hogy személyes tanúságtételükkel is és a hittanórák által is Isten szeretetét közvetítsék a diákok felé. A pedagógusok vallják, nemcsak felkészíteni kell a gyerekeket az életre, hanem iskolás éveik alatt is hagyni kell élni, kiteljesedni őket.

Az ünnepség végén Ternyák érsek megáldotta az iskola bejáratánál elhelyezett emléktáblát.

Pap Ildikó